Furat în 1917, un manuscris vechi de 1.000 de ani tocmai a fost restituit proprietarilor săi de drept

02.10.2022, 20:46

Un manuscris vechi de 1.000 de ani, jefuit în timpul Primului Război Mondial, a fost restituit mănăstirii grecești de unde a fost furat în urmă cu mai bine de un secol. Soldații au furat peste 400 de manuscrise prețioase, precum și alte cărți, obiecte și bani. Unele dintre manuscrise au fost vândute în Europa – și au ajuns în cele din urmă în muzeele americane.

Manuscrisul este una dintre cele mai vechi evanghelii scrise de mână din lume, potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Bibliei, care l-a achiziționat în 2014.

Documentul a fost scris într-o mănăstire grecească din sudul Italiei la sfârșitul secolului al X-lea și începutul secolului al XI-lea, precizează Muzeul Bibliei. Dar cândva, între secolele al XIV-lea și al XV-lea, s-a mutat la Mănăstirea Kosinitza, cunoscută și sub numele de Mănăstirea Theotokos Eikosiphoinissa, din nordul Greciei, potrivit CNN. 

Soldații au furat peste 400 de manuscrise prețioase

Când armata bulgară a invadat Grecia în timpul Primului Război Mondial, soldații au jefuit mănăstirea, furând peste 400 de manuscrise prețioase, precum și alte cărți, obiecte și bani. Unele dintre manuscrise au fost vândute în Europa – și au ajuns în cele din urmă în muzeele americane.

Manuscrisul Eikosiphoinissa Manuscrisul 220 a fost vândut de Christie’s în 2011, precizează muzeul, iar apoi a fost cumpărat de Green Collection din Oklahoma City, care l-a donat Muzeului Bibliei.

Documentul fusese furat de la Mănăstirea Kosinitza

În 2015, Biserica Ortodoxă Greacă a cerut mai multor instituții americane care dețineau manuscrise de la Kosinitza să le returneze voluntar mănăstirii. Muzeul a început să cerceteze manuscrisele sale din Noul Testament grecesc în 2019, ceea ce i-a determinat pe cercetători să realizeze că documentul fusese furat de la Mănăstirea Kosinitza. Iar în 2020, muzeul a luat legătura cu liderii ortodocși răsăriteni pentru a-și exprima dorința de a returna manuscrisul.

Manuscrisul a fost în cele din urmă returnat mănăstirii în cadrul unei ceremonii oficiale joi, se arată într-o declarație comună a Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America și a Muzeului Bibliei.

“Când Muzeul Bibliei a descoperit că acest text a fost luat ilegal și cu rapacitate de la mănăstire, s-a mișcat rapid, responsabil și profesionist pentru a se ocupa de restaurarea și repatrierea lui”, a declarat Arhiepiscopul Elpidophoros al Americii, care l-a reprezentat pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în timpul ceremoniei de restituire, potrivit declarației.

“Nu ne putem exprima îndeajuns recunoștința față de familia Green și față de muzeu pentru serviciile lor creștine și profesionale”, a mai spus el. “Ați dat un exemplu pe care și alții trebuie să-l urmeze și ne rugăm ca ei să o facă”.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul Bisericii Ortodoxe Orientale, a împrumutat alte trei manuscrise Muzeului Bibliei ca “gest de recunoștință pentru returnarea manuscrisului evanghelic”, se arată în declarație.

George Tsougarakis, consilier general la Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din America, a declarat pentru CNN că speră ca această restituire să determine și alte instituții să returneze manuscrisele furate în timpul invaziei bulgare.

Repatrierea este “o recunoaștere a inechităților și a nedreptății prin care au trecut aceste zone atunci, care au dus la îndepărtarea acestor artefacte neprețuite”, a spus el. “Și este o modalitate de a, într-un fel, îndrepta lumea din nou”.

El a precizat că respeectivele copii ale manuscrisului pot permite academicienilor să continue să îl studieze de la distanță. Dar pentru călugării care venerează manuscrisul, documentul fizic reprezintă o legătură puternică cu călugării care au venit înaintea lor și cu tradiția religioasă însăși.

“Este ceva de spus despre atingere”, a spus Tsougarakis. Capacitatea călugărilor de a spune: “‘Am atins pagina pe care a atins-o predecesorul meu’ – înseamnă ceva, este o comunitate”.

Iar Muzeul Bibliei a dat un exemplu convingător pentru alte instituții care au manuscrise furate de la Kosinitza, a adăugat el.

“Le îndemnăm să facă ceea ce trebuie”, a spus el. “Există un singur răspuns corect aici. Și sperăm ca ei să urmeze exemplul”.

citește și...