FOTO. Top 10 cele mai periculoase plaje din lume. De la “Capitala mondială a atacurilor de rechini” la “Plaja morților”

05.07.2022, 20:30

Plajele sunt escapade paradisiace sub soare, cu nisip și surf din belșug. Dar unele plaje adăpostesc o serie de pericole și pericole ascunse care pot ruina orice vacanță – sau chiar vă pot ucide. De la “Capitala mondială a atacurilor de rechini” la “Plaja morților”, iată 10 dintre cele mai periculoase plaje din lume.

Plajele înseamnă să te relaxezi, să admiri peisajul și, în general, să te simți bine. Gândiți-vă la apele azurii și cristaline, la nisipul alb imaculat și la palmieri care se leagănă ușor în soarele de pe tot parcursul anului.

Există diverse motive pentru care plajele pot fi locuri periculoase, de la poluare până la un potențial mai mare de lovituri de trăsnet. Bineînțeles, cel mai mare pericol va fi întotdeauna înecul, iar când te uiți la cifre, ceea ce te frapează este cât de des apar aceleași plaje, din nou și din nou. Pericolele principale sunt valurile puternice și, în special, curenții care îi trag pe înotătorii neatenți în largul mării.

10 cele mai periculoase plaje din lume

Pe de altă parte, deși sunt responsabile de un număr relativ mic de decese, cele mai temute pericole de pe plajă sunt creaturile care se ascund sub valuri. Acestea pot fi orice, de la meduze și pești veninoși până la crocodili și rechini uriași.

În acest articol vom încerca să oferim o perspectivă variată asupra celor mai periculoase plaje din lume.

1. Cape Tribulation, Australia – Creaturi periculoase

Situat în nordul Queensland, Australia, Cape Tribulation are un nume care poate servi drept avertisment pentru mulți călători. Zona găzduiește meduze, șerpi veninoși, crocodili și casuari, poate cele mai înfricoșătoare păsări din lume. Cassowarii sunt păsări mari, care nu zboară, înrudite cu emușii, și pot ajunge să cântărească mai mult de 160 de kilograme, potrivit National Geographic. Atunci când sunt provocați, casuarii pot fi agresivi și capabili să provoace răni.

  • 1.) ÎnțepăturileDin octombrie până la începutul lunii iunie, apa caldă aduce mii de meduze Box Jellyfish cristaline în jurul Cape Tribulation. Aceste meduze deosebite sunt atât de puternice deoarece veninul lor atacă sistemul cardiovascular și poate face ca înotătorii să se înece înainte de a ajunge la uscat pentru ajutor.
  • 2.) Crocodili

Crocodilii de apă sărată sunt animale foarte inteligente, care vânează și își spionează prundișul. Se pot ascunde în ape de mică sau mare adâncime, în apropierea oceanului sau în golfulețe de apă dulce – așa că trebuie să fii cu adevărat atent tot timpul, chiar dacă, sunt destul de sigur că te vor vedea înainte ca tu să-i vezi pe ei! Sunt foarte rapizi, foarte agresivi și se știe că au mai fost capabili să doboare o vacă. Se pare că acești crocodili ucid 1-2 oameni pe an.

Cape Tribulation
  • 3.) Mâncărimi

Arborele înțepător pare complet inofensiv, cu frunzele sale mari și frumoasele sale fructe roșii. NU-L ATINGEȚI! O singură atingere și vă veți alege cu mii de mici cioburi înțepătoare, ca de sticlă, înfipte în piele. Acestea provoacă mâncărimi și înțepături, iar senzația poate dura luni de zile. De fiecare dată când bate vântul, când faci un duș sau când cineva îți tufează din greșeală brațul, vei simți înțepăturile – și doare!

  • 4.) Mistreții sălbatici

Umblând mai ales noaptea, mistreții sălbatici te vor ucide. Se estimează că există 21 de milioane de mistreți sălbatici care umblă prin Australia, dăunând animalelor sălbatice mai mici și mediului înconjurător. Aceștia atacă în principal mieii și animalele mai mici, dar dacă sunt încolțiți sau speriați, mistreții sunt cunoscuți ca fiind capabili să atace direct oamenii.

 

2. Plaja Hanakapiai, Hawaii – Curenți puternici de valuri 

Amplasată pe coasta Napali din Kauai și accesibilă doar prin Kalalau Trail, plaja Hanakapiai este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru a înota din cauza curenților puternici de rip și a valurilor care sunt cunoscute pentru faptul că au măturat oamenii în larg. În cazul în care un înotător este prins de un curent de rip, cea mai apropiată zonă de țărm sigură este la aproximativ șase mile distanță. Din cauza acestor condiții periculoase, The Telegraph raportează că cel puțin 83 de persoane s-au înecat acolo de-a lungul anilor.

 

3. Gansbaai, Africa de Sud – Marii rechini albi

Gansbaai a fost numită “Capitala mondială a marilor rechini albi”, datorită numărului mare de acești prădători periculoși care se găsesc la pândă în largul coastei. Potrivit The Telegraph, rechinii sunt atrași în zonă de colonia de 60.000 de foci cu blană care trăiesc în micul canal de apă dintre Insula Dyer și Geyser Rock, numit și “Shark Alley”. Oricât de periculoase ar fi aceste ape, vizitatorii se pot apropia în siguranță de aceste creaturi înfricoșătoare dacă fac scufundări în cușcă cu o companie de turism de renume.

 

4. Plaja Chowpatty, Mumbai – Poluare

Plaja Chowpatty Beach din Mumbai este una dintre cele mai poluate din lume, ceea ce face ca marea de aici să nu fie potrivită pentru înot, potrivit The Telegraph. Nisipurile de pe această plajă sunt pline de resturi și resturi de la navele recuperate, iar apele sunt pline de deșeuri aruncate și de deșeuri din orașul Mumbai. Apele plajei au devenit tot mai poluate din 2011, când nava MV Rak s-a scufundat și a deversat 60.000 de tone de cărbune. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, înotul în apă poluată poate duce la îmbolnăviri, cum ar fi diaree sau dureri de gât, sau chiar boli mai grave la copii, vârstnici și persoane cu sistemul imunitar slăbit.

5. Plajele cu nisip negru din Kilauea, Hawaii – Vulcan în erupție

Situate în Parcul Național al Vulcanilor, plajele cu nisip negru din Kilauea pot fi frumoase, dar sunt și periculoase. Plajele se află lângă unul dintre cei mai activi vulcani din lume, Muntele Kilauea, care erupe continuu din 1983 și aruncă lavă fierbinte în ocean. Temperaturile apei de aici ajung la aproximativ 110 grade, potrivit Huffington Post.

 

6. New Smyrna Beach, Florida – Atacuri de rechini

Plaja New Smyrna Beach din Florida, deși este frumoasă, are și o reputație înfricoșătoare. Cu un număr înregistrat de 238 de atacuri, plaja, care face parte din comitatul Volusia, este cunoscută și sub numele de “Capitala mondială a atacurilor de rechini”, potrivit Guinness Book of World Records. Comitatul Volusia are un loc popular de surfing în apropiere de New Smyrna Beach, chiar la sud de un golfuleț considerat un teren de vânătoare fertil pentru rechini. Deoarece valurile inhibă vizibilitatea, rechinii reacționează la stropi precum cei făcuți de surferi care vâslesc pentru a prinde un val și mușcă orbește, a relatat Miami Hearld.

 

 

7. Insula Fraser, Australia – Creaturi mortale și curenți de valuri

Plajele din Fraser Island sunt unele dintre cele mai periculoase locuri. Apele care înconjoară insula au curenți puternici de rip curenți și sunt pline de rechini și meduze. De asemenea, turiștii de pe plajă se pot întâlni cu alte creaturi periculoase și pe uscat, inclusiv crocodili de apă sărată, păianjeni mortali și chiar dingo, care sunt cunoscuți pentru că au atacat copii, potrivit Associated Press.

8. Playa Zipolite, Mexic – Curenți de valuri periculoși

Cunoscută și sub numele de “Plaja morților” (Playa de los Muertos), nu este surprinzător faptul că Playa Zipolite, situată pe coasta sudică a statului Oaxaca din Mexic, are o reputație mortală. Această plajă pitorească este populară printre turiștii cu rucsacuri și nudiști, dar este, de asemenea, renumită pentru curenții de ripari periculoși. Potrivit Telegraph, în 1995, la Zipolite a fost înființată o echipă de salvamari voluntari, care a redus dramatic numărul de înecuri.

9. Plajele din Teritoriul de Nord, Australia – Meduze veninoase

Meduzele Box sunt cele mai periculoase și mai veninoase meduze din lume, crescând până la 15 cm lățime și având 60 de tentacule care se pot întinde până la 2,5 metri lungime. Aceste meduze, care sunt transparente în apă, pot fi găsite în roiuri mari de-a lungul coastei Teritoriului de Nord din Australia. Înțepătura lor este atât de dureroasă încât unele victime suferă un stop cardiac înainte de a ajunge la mal. Încercarea de a îndepărta tentaculele de la o înțepătură poate provoca eliberarea mai mult venin, iar moartea poate surveni în cinci minute. Potrivit Telegraph, aceste meduze au fost responsabile pentru cel puțin 70 de decese din 1883 încoace.

 

10. Plajele din Amazon, America de Sud – Creaturi periculoase

Piranha, anaconde și anghilele electrice sunt doar câteva dintre creaturile pe care vizitatorii le poti întâlni într-o excursie pe plajele periculoase din Amazon. Râul găzduiește o biodiversitate bogată, cea mai bogată dintre toate râurile din lume. Și, deși este cunoscut pentru locuitorii săi înfricoșători, cum ar fi piranha cu dinți ascuțiți și burtă roșie, apele Amazonului sunt populate de 2.500 de specii diferite de pești, iar mulți oameni de știință cred că există mult mai multe care nu au fost încă identificate, potrivit Discover Peru.

 

citește și...