Fotbalistul brazilian Neymar este judecat pentru fraudă la Barcelona

28.07.2022, 12:54

La nouă ani după ce fotbalistul Neymar s-a mutat din Brazilia la Barcelona, el este judecat pentru presupuse nereguli în legătură cu transferul.  Neymar va merge pe data de 17 octombrie la Tribunalul din Barcelona, iar judecătorii cer o pedeapsă între 2-10 ani de închisoare.

Într-un proces care se prelungește de ani de zile, internaționalul brazilian, care joacă acum la Paris Saint-Germain, este acuzat de fraudă și corupție.

Procesul urmează să aibă loc timp de două săptămâni, începând cu 17 octombrie, cu o lună înainte de Cupa Mondială din Qatar. De asemenea, mai multe alte personalități urmează să fie judecate.

Prejudiciul este de 8,4 milioane de euro

Doi foști președinți ai clubului de fotbal Barcelona, Josep Maria Bartomeu și Sandro Rosell, precum și părinții lui Neymar se confruntă cu aceleași acuzații, potrivit rapoartelor spaniole.

Toți cei implicați în acest caz au negat de mult timp acuzațiile, formulate de fondul de investiții DIS, care a susținut că avea dreptul la 40% din suma de transfer a lui Neymar din 2013, când acesta a părăsit clubul brazilian Santos.

 

De ce este acuzat Neymar de fraudă

Barcelona l-a semnat pe Neymar de la Santos în iulie 2013, cluburile declarând că tranzacția a fost de doar 17,1 milioane de euro (14 milioane de lire sterline/ 17 milioane de dolari).

Cu toate acestea, DIS, care a deținut 40% din drepturile lui Neymar în perioada în care acesta a jucat la Santos, crede că în această afacere au fost implicați mult mai mulți bani.

Barcelona ar fi plătit încă 7,9 milioane de euro pentru drepturile preferențiale asupra a trei tinere vedete de la Santos, Victor Andrade, Gabriel Barbosa și Giva, și alte 40 de milioane de euro (34 milioane de lire sterline/41 de milioane de dolari) către N&N – o companie deținută de Neymar și familia sa.

DIS a susținut că ar fi trebuit să câștige mult mai mulți bani din această afacere și a depus plângerea inițială în 2015, ceea ce a dus la anchetă.

Procuratura insistă pentru o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru Neymar plus o amendă de 10 milioane de euro și cinci ani pentru fostul președinte Rosell.

Barcelona riscă, de asemenea, o amendă de 8,4 milioane de euro.

Problemele juridice pentru Neymar și Barcelona continuă

Situația juridică a Barcelonei și a lui Neymar se prelungește de mai mulți ani. Acesta este al doilea proces care va avea loc în jurul transferului.

Mutarea a făcut obiectul unei anchete a procuraturii din Madrid în 2014.

Rosell a demisionat din funcția de președinte la scurt timp după aceea, iar ulterior s-a confirmat că Barca a plătit într-adevăr mai mult pentru a finaliza transferul.

Transferul îi costase, de fapt, 86,2 milioane de euro (73 milioane de lire sterline/88 milioane de dolari) în total, aproximativ 40 de milioane de euro revenind familiei lui Neymar.

Ulterior, Barca și succesorul lui Rosell, Bartomeu, au fost acuzați de fraudă fiscală.

citește și...