Fostul lider columbian al drogurilor Rodriguez Orejuela a murit. Dușmanul lui Pablo Escobar a controlat 80% din piața mondială de cocaină

04.07.2022, 14:21

Fostul lider columbian al drogurilor Rodriguez Orejuela, cândva foarte puternic, a murit în Statele Unite în timp ce își ispășea o pedeapsă de 30 de ani pentru trafic de droguri, a anunțat miercuri familia sa. A fost liderul cartelului Cali, care a controlat 80% din piața mondială de cocaină în perioada de vârf a puterii sale.

Regele comerțului mondial cu cocaină și dușmanul declarat al lui Pablo Escobar. Acesta a fost Gilberto Rodríguez Orejuela, șeful cartelului de droguri din Cali, cunoscut și pentru serialul Narcos de pe Netflix. Acesta a murit într-un spital din Carolina de Nord la vârsta de 83 de ani, după ce și-a petrecut ultimii 20 de ani într-una dintre închisorile de maximă securitate ale statului.

 

 

Fiica lordului drogurilor a informat despre moartea lui Rodriguez Orejuela pe 31 mai. Se începe procesul de extrădare a rămășițelor sale în Columbia, a precizat familia sa. “Copiii lui Gilberto și soția sa – a scris într-un comunicat – ne informează cu regret că tatăl și soțul nostru a murit din cauza unui limfom”, potrivit The Economist.

 

Cartelul Cali a controlat cândva 80% din piața mondială de cocaină

Orejuela, supranumit “jucătorul de șah” pentru capacitatea sa de a fi cu un pas înaintea rivalilor și a forțelor de ordine, a fost arestat în Columbia în 1995 și extrădat în Statele Unite în 2004. Fostul lider al cartelului Cali ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare federală.

Arestarea lui Rodriguez în 1995 de către autoritățile columbiene a marcat începutul dezintegrării cartelului Cali, care a controlat cândva 80% din piața mondială de cocaină, potrivit unui raport contemporan al Agenției americane pentru combaterea drogurilor.

Pe lângă traficul de droguri, Rodríguez Orejuela este amintit pentru că a participat cu bani la campania electorală a fostului președinte Ernesto Samper și pentru că a fost acționarul maxim al clubului América de Cali, care a strălucit în anii ’80 și ’90 cu unii dintre cei mai buni fotbaliști columbieni și continentali.

Fostul lider columbian al drogurilor Rodriguez Orejuela a murit. Dușmanul lui Pablo Escobar a controlat 80% din piața mondială de cocaină

Povestea liderului care a controlat 80% din piața mondială de cocaină

Gilberto și fratele său, Miguel Rodríguez Orejuela, și-au început cariera infracțională ca jefuitori de bănci. Folosindu-se de averea obținută în mod ilicit, au început operațiunea de contrabandă cu marijuana în anii 1970. Gilberto a văzut potențialul traficului de cocaină și a înființat cartelul Cali la sfârșitul anilor 1970, împreună cu fratele său și inginerul chimist José Santacruz Londoño. Spre deosebire de cartelul din Medellin al lui Pablo Escobar, cartelul din Cali a operat în secret și a evitat atenția poliției în cea mai mare parte a vieții sale. Frații, folosind banii obținuți din afacerea cu cocaină, și-au cumpărat propria bancă și au operat cel mai mare lanț de magazine farmaceutice din Columbia și au deținut, de asemenea, echipa de fotbal Athletico de Cali. Cartelul cheltuia săptămânal milioane de euro pe mită pentru a-și păstra puterea.

În ciuda disputelor teritoriale dintre cartelurile din Cali și Medellín, Gilberto a ezitat să se angajeze într-un război total cu Pablo Escobar. Cu toate acestea, după ce Escobar a bombardat nunta fiicei lui Gilberto, acesta a jurat să se răzbune pe Escobar și l-a pus pe Hélmer Herrera să inițieze o preluare silențioasă a operațiunilor din Miami ale lui Escobar, slăbind grav cartelul din Medellín. Ulterior, Gilberto a finanțat grupul de justițiari Los Pepes, format din dușmanii lui Escobar, inclusiv AUC, un cunoscut grup paramilitar de dreapta.

După moartea lui Escobar în 1993, Gilberto a negociat un acord de predare cu guvernul pentru a se retrage în siguranță, dar planurile sale nu s-au concretizat niciodată, deoarece co-liderii săi s-au opus acestei idei. Gilberto a fost arestat în 1995, iar conducerea cartelului a revenit fratelui său. Miguel i-a convins pe Santacruz și Herrera să întrerupă negocierile privind acordul de predare a lui Gilberto și a făcut ca cartelul să intre în război cu cartelul Norte del Valle. Cu toate acestea, după arestarea lui Miguel, Santacruz și Herrera s-au predat. Neavând nicio influență asupra guvernului, frații au primit sentințe aspre și au fost extrădați în Statele Unite. Gilberto avea să își petreacă restul vieții în închisoare și avea să se stingă din viață la 31 mai 2022.

 

Cum s-a distins Cartelul Cali de Cartelul Medellin

 

Gilberto Rodriguez a numit cartelul după orașul Santiago de Cali, unde a fost fondat. Cali este neobișnuit față de alte orașe columbiene prin faptul că are acces la coasta Pacificului. Frații au început cu marijuana și apoi au trecut la cocaină.

În plus, Cartelul Cali s-a distins de brutalul Cartel Medellin prin faptul că a folosit mita pentru a-și atinge obiectivele.

În timp ce cartelul Escobar din Columbia avea o reputație de temut pentru violența sa, Frații Orejuela au încercat să se prezinte ca oameni de afaceri respectabili. Gilberto s-a definit la vremea respectivă drept un “magnat cinstit al farmaciilor”, referindu-se la lanțul de farmacii deținut de familie.

 

citește și...