Evaluarea Națională 2020. Examen în condiții speciale. Ce măsuri au fost luate

15.06.2020, 09:23
Evaluarea Națională 2020. Examen în condiții speciale. Ce măsuri au fost luate
Evaluarea Națională 2020. Examen în condiții speciale. Ce măsuri au fost luate

Evaluarea Națională 2020 începe astăzi pentru absolvenții de clasa a VIII-a cu prima probă, examenul de Limba și literatura română. Elevii vor intra în examen la ora 9:00, proba durează două ore, iar elevii pot ieși din examen după o oră.

A doua probă de la Evaluarea Națională 2020 are loc miercuri, 17 iunie, la matematică. Rezultatele de la examenul de capacitate 2020 se afișează pe 22 iunie, iar a doua zi se pot depune contestații.

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul București, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen, conform unui comunicat transmis de Ministerul Educației și Cercetării.

Examen în condiții speciale

Elevii au fost verificaţi de un medic înainte de a trece pragul unităților de învățământ şi au primit măști de unică folosință pe care sunt obligați să le poarte pe tot parcursul probelor.

Potrivit Antena 3, Ministerul Educației și Cercetării precizează că în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

– Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

– Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

– Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).

În plus:

• se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
• intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
• se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
• În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

Evaluarea Națională 2020 se va desfășura astfel:

– 2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională

– 15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă

– 17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă

– 18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă

– 22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

– 22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor

– 23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor

– 27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

citește și...