”Eram obligată să duc sarcina la termen pentru ca apoi să-mi îngrop copilul”. O femeie a fost forțată să călătorească 2.200 km ca să facă avort. Tânăra era însărcinată cu un făt fără craniu

15.09.2022, 13:03

O femeie însărcinată care purta în pântece un făt fără craniu și fără șanse de supraviețuire a fost nevoită să călătorească mai mult de 2.200 de kilometri până la New York pentru a face un avort, după ce în statul ei natal, Louisiana, i s-a refuzat îngrijirea. ”Eram obligată să duc sarcina la termen pentru ca apoi să-mi îngrop copilul”.

Nancy Davis, o mamă a trei copii care plănuia să aibă un al patrulea copil cu partenerul ei Shedric, a primit vestea devastatoare la 10 săptămâni de sarcină. Femeia a făcut o ecografie la spitalul pentru femei din Baton Roug, capitala Louisianei, care a arătat că fătului ei îi lipsește o parte din craniu.

Acrania este o afecțiune rară și fatală în care craniul fătului nu se formează în interiorul uterului, ceea ce duce în cele din urmă la distrugerea creierului, scrie The Guardian.

Fătului ei îi lipsește o parte din craniu

Nancy Davis, în vârstă de 36 de ani, a aflat, la sfârșitul lunii iulie, la aproximativ 10 săptămâni de sarcină, că fătul ei avea o afecțiune rară numită acranie, care împiedică formarea craniului fătului în uter. Potrivit Fundației de Medicină Fetală, un diagnostic de acranie este considerat letal pentru copil și, de obicei, duce la deces în decurs de o săptămână de la naștere. Uneori, moartea poate surveni în câteva minute.

Medicii lui Davis i-au recomandat să facă avort pentru a evita “trauma fizică și emoțională” de a aduce la termen copilul nenăscut, întrucât șansele de supraviețuire ale acestuia erau practic nule.

”Eram obligată să duc sarcina la termen pentru ca apoi să-mi îngrop copilul”

Dar când a încercat să facă un avort în statul ei natal, Louisiana, nu a primit decât uși închise.

Atunci când Curtea Supremă a SUA a anulat precedentul istoric Roe vs. Wade, care garantase anterior un drept federal la accesul la avort, legile din Louisiana au făcut imediat ca avortul să fie ilegal în stat.

Oamenii pot în continuare să facă un avort în Louisiana dacă fătul lor nu poate supraviețui în afara uterului. Pe lista de excepții nu a fost introdusă în mod explicit acrania. Așa că spitalul unde Davis și-a făcut ecografie a refuzat să-i facă avort, medicii spunându-i că riscă închisoare, amenzi și pierderea dreptului de a profesa.

„Practic eram obligată să duc sarcina la termen pentru ca apoi să-mi îngrop copilul”, a spus Davis.

Mai mult de o mie de oameni au donat aproape 40.000 de dolari în cadrul unei campanii online de strângere de fonduri pentru ca Nancy Davis să meargă într-un stat în care avea garanția că poate avorta în mod legal. Inițial, ea avea de gând să meargă în Carolina de Nord, dar a primit mai repede aprobarea de la clinica din Manhattan.

Davis este doar una dintre persoanele care au fost nevoite să ia măsuri dificile în urma abrogării hotărârii Roe vs. Wade.

În iulie, o fetiță de 10 ani din Ohio a fost nevoită să treacă granițele statului pentru a face un avort după ce a fost violată și a rămas însărcinată din cauza legii “bătăilor inimii fetale” din statul său, care interzice majoritatea avorturilor după șase săptămâni.

Fata a făcut avortul în Indiana, un stat care a adoptat recent prima nouă interdicție a avortului de la abrogarea hotărârii Roe vs. Wade. Noua lege, care urmează să intre în vigoare joi, va interzice majoritatea avorturilor, cu excepții pentru viol, incest și urgențe medicale grave.

 

citește și...