Eleva care a supraviețuit atacului armat din Uvalde depune mărturie emoționantă în Congresul SUA. „I-a spus profesoarei „noapte bună” și a împușcat-o în cap”

09.06.2022, 14:08

Miah Cerrillo, o elevă de clasa a patra din Uvalde, Texas, care s-a mânjit cu sângele unei colege moarte pentru a nu fi vizată de bărbatul înarmat care a ucis 19 elevi și doi profesori în sala de clasă, a descris atacul de coșmar într-un videoclip redat înaintea membrilor  Congresului SUA de miercuri.

Miah, în vârstă de 11 ani, s-a numărat printre mai multe persoane care au depus mărturie la audierea privind violența cu armele. În videoclipul preînregistrat, ea a spus că se uitase la un film cu colegii ei de clasă când unul dintre profesorii ei a primit un e-mail și apoi s-a dus să încuie ușa. Profesorul le spusese elevilor: „Du-te ascunde-te”, a spus ea, iar ei s-au ascuns în spatele rucsacilor și a biroului profesorului lor.

Miah Cerrillo, elevă în clasa a patra, și părinții mai multor copii și tineri uciși și răniți în atacuri în masă au depus mărturie miercuri în fața unei comisii a Congresului.

”M-am acoperit cu sânge”

Mărturia fetei vine la două săptămâni după atacul armat comis de un tânăr de 18 ani la școala elementară Robb din Uvalde, Texas, soldat cu moartea a 19 dintre colegii ei de clasă și doi profesori.

„I-a spus profesoarei „noapte bună” și a împușcat-o în cap”, a spus Cerrillo într-un interviu preînregistrat. „Apoi i-a împușcat pe unii dintre colegii mei de clasă. A împușcat-o pe prietena mea, care era lângă mine… și am crezut că se va întoarce în clasă. M-am acoperit cu sânge”, a spus Miah.

”Nu mai este aceeași fetiță cu care mă jucam”

Ea a luat sânge de la prietena ei și s-a mânjit cu el, astfel încât să pară moartă, apoi a sunat la 911 de pe telefonul profesorului ei, cerând poliția. „Am spus că avem nevoie de ajutor”, a spus ea.

Ea a adăugat că se teme că asemenea violențe s-ar putea întâmpla din nou la școală.

Tatăl ei, Miguel Cerrillo, a depus pe scurt mărturie la Washington, spunând că Miah s-a schimbat de la împușcătură. El a pledat pentru un fel de schimbare pentru a proteja copiii de la școală.

„Am venit pentru că mi-aș fi putut pierde fetița”, a spus Cerrillo printre lacrimi. „Și nu este aceeași fetiță cu care mă jucam, alergam și făceam totul, pentru că era fetița lui tati.”

„Mi-aș dori să se schimbe ceva”, a spus el. „Nu numai pentru copiii noștri, ci pentru fiecare copil din lume, pentru că școlile nu mai sunt în siguranță.”

Un profesor rănit i-a criticat pe polițiștii

Un profesor rănit în atacul armat i-a criticat pe polițiștii care au venit atunci la fața locului și a spus că aceștia au fost lași și au intervenit mult prea târziu, în timp ce elevii lui erau uciși.

Profesorul a fost împuşcat, apoi s-a prefăcut inconştient, însă atacatorul l-a mai împuşcat o dată, glonţul străpungându-i spatele şi perforându-i unul dintre plămâni. În timp ce era căzut lângă catedră, a auzit cum polițiștii intrau în școală, la doar câteva minute după ce intrase și atacatorul.

„Mă rugam să nu aud nici un elev al meu vorbind. Un elev din clasa alăturată striga după polițiști: „Suntem aici. Suntem aici”. Dar ei plecaseră deja. Apoi el [atacatorul – n.r.] s-a ridicat din spatele biroului meu și s-a dus acolo și a început să tragă din nou”, a adăugat profesorul.

Democrații și republicanii au opinii foarte diferite în privința armelor. Discuțiile s-au concentrat pe obiective modeste, cum ar fi încurajarea statelor să adopte legi care să permită refuzul de a vinde arme de foc persoanelor considerate un risc pentru ei înșiși sau finanțare publică și federală pentru a îmbunătăți securitatea școlilor.

citește și...