Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Fosta politiciană va merge după gratii
Elena Udrea se întoarce la închisoare! Fostul ministru al Turismului a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, potrivit sentinței pronunțate de complet în sala de judecată. La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o condamnase definitiv în 2018 pe Elena Udrea la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, pentru luare de mită şi abuz în serviciu . Elena Udrea a introdus două căi extraordinare de atac: recurs în casație și contestație în anulare.
Contestația în anulare a fost făcută după o decizie a Curții Constituționale care declara nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Concret, Curtea Constituțională a decis că la ICCJ completurile de 3 și 5 judecători ar fi fost constituite nelegal, pe motiv că nu toți magistrații ar fi specializați în judecarea cauzelor de corupție.
În 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare
În 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu
În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
Elena Udrea are de executat o condamnare de 6 ani de închisoare
În iulie 2019, Elena Udrea s-a întors în România.
Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Gala Bute, fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.
Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului) şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.
Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).