“El Chapo asiatic”, care câștiga 14 miliarde de lire sterline pe an, riscă acum închisoare pe viață în Australia

24.12.2022, 16:15

Tse Chi Lop, în vârstă de 59 de ani, este presupusul lider al organizației internaționale de contrabandă cu droguri Sam Gor și a sosit în Australia ieri (joi, 22 decembrie) pentru a fi judecat. AFP estimează că Sam Gor este responsabil pentru 70% din drogurile care intră în Australia.

Un lord al drogurilor supranumit “El Chapo asiatic” a fost extrădat în Australia și riscă acum închisoare pe viață în Australia.

Tse Chi Lop, 59 de ani, de origine chineză, este presupusul pivot din spatele Sam Gor, un supersindicat internațional al crimei, cunoscut și sub numele de The Company, transmite dailystar.co.uk.

“El Chapo asiatic”riscă acum închisoare pe viață în Australia

Potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), partea sa personală din organizație valora între 7 și 14 miliarde de lire sterline în fiecare an.

Tse a fost arestat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam la 22 ianuarie 2021, în timpul unei escale în timp ce se îndrepta din Taiwan spre Canada (unde are cetățenie).

Pedeapsa maximă este închisoarea pe viață

Capturarea sa a fost punctul culminant al Operațiunii Kungur, condusă de Poliția Federală Australiană (AFP), care îl vâna pentru rolul său în traficul de droguri din Asia-Pacific.

Un tribunal olandez a aprobat extrădarea sa în Australia în iulie 2021.

AFP a transmis imagini cu Tse sosind în Australia ieri (joi, 22 decembrie) încătușat și înconjurat de poliție. De asemenea, el a apărut ieri la Tribunalul din Melbourne “pentru a se confrunta cu o acuzație de conspirație pentru trafic de cantități comerciale de droguri controlate” – pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viață.

Presupusul pivot a fost transportat la și de la audiere într-un vehicul blindat de tip militar.

Comisarul adjunct al AFP, Krissy Barrett, a declarat: “Susținem că indivizii acuzați de AFP astăzi și în luna iunie a acestui an au conspirat pentru a trafica cantități comerciale de metamfetamină în Australia. Munca asiduă a anchetatorilor și a rețelei internaționale a AFP a permis ca acești presupuși infractori să fie acuzați și să se confrunte cu sistemul judiciar din Australia”.

AFP estimează că Sam Gor este responsabil pentru 70% din drogurile care intră în Australia.

Acuzațiile împotriva lui Tse se referă în special la presupusele operațiuni din 2012 și 2013, când o încărcătură de 2,45 milioane de lire sterline de metamfetamină a fost traficată în țară. De asemenea, poliția australiană a precizat că un cetățean britanic-chinez în vârstă de 66 de ani, extrădat din Thailanda în iunie, va fi judecat alături de Tse în calitate de coacuzat.

Jeremy Douglas, directorul UNODC în Asia, l-a comparat anterior pe Tse cu celebrii lorzi ai drogurilor din America de Sud Joaquín “El Chapo” Guzmán și Pablo Escobar.

Sam Gor se deosebește de majoritatea cartelurilor de droguri din America de Sud prin faptul că este format din cinci bande diferite (cunoscute sub numele de triade) care lucrează împreună.

Capacitatea lor de a colabora în mod pașnic, se presupune că sub conducerea lui Tse, a fost esențială pentru a genera profituri ilicite de miliarde de lire sterline.

citește și...