Dirijorul Nicolae Botgros, despre perioada cât a fost infectat cu coronavirus. ”„Mi-e ruşine să vă spun, dar când am ajuns la spital eram foarte speriat. Mă temeam şi urlam de durere”
Reputatul dirijor Nicolae Botgros a povestit despre experiența prin care a trecut cât timp a fost interbnat în spital din cauza coronavirusului.
Luna trecută, Nicolae Botgros, în vârstă de 65 de ani, a fost diagnosticat cu coronavirus, iar din cauza complicaţiilor a ajuns la spital în stare gravă. Dirijorul orchestrei ”Lăutarii” a fost internat de urgenţă la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Externat, Nicolae Botgros a vorbit despre experiența prin care a trecut în spital cât timp a fost infectat cu COVID-19.
„Mi-e ruşine să vă spun, dar când am ajuns la spital eram foarte speriat. Mă temeam şi urlam de durere. Aşa durere… simţeam. Nu înţelegeam ce mi se întâmplă şi cum am ajuns într-o aşa situaţie. Oamenii de acolo, din spatele acelor paravane (n.r. ceilalţi pacienţi), m-au încurajat. Mi-au spus să mă liniştesc, că totul o să fie bine şi eu o să mă întorc acasă viu. «O să mergem împreună la concert. Dvs. o să ne cântaţi, noi o să dansăm şi o să fim toţi împreună», îmi spuneau ei. M-au ajutat foarte mult şi pacienţii de acolo, şi medicii”, a povestit Nicolae Botgros pentru report.md.
Plămânii i-au foist afectați în proporție de 70%
Nicolae Botgros a povestit că cel mai greu i-a fost să stea cu masca de oxigen pe față.Plămânii i-au fost afectaţi în proporţie de 70%, iar în mare parte din timp a fost sedat. „Cel mai greu mi-a fost să stau cu masca cu oxigen pe față non-stop, inclusiv să dorm cu ea. Dar nici măcar nu poți să dormi, pentru că ești plin cu catetere, sonde, tuburi, cabluri! Ești „îmbrăcat” în toate acestea și arăți ca un cosmonaut. Ți-e somn, dar nu poți dormi. Te temi să nu cadă vreo sondă, să nu iasă vreun cateter și să înceapă să curgă sânge. Stai mereu cu frica să nu se întâmple ceva. Somnul nu-i somn. Odihna nu-i odihnă. Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mai ațipeam uneori ziua, dar nici măcar nu știam când îi ziuă și când e noapte. Mai întrebam pe câte un medic cât este ora… Mă simțeam ca într-o altă lume”, a spus artistul. ”Plămânii mei au fost afectați în proporție de 70%, poate chiar și mai mult. Nu simțeam nimic, pentru că am fost sedat”, a adăugat el.
Dirijorul a dezvăluit și care a fost primul lucriu pe care l-a făcut când a ajuns acasă. „Primul lucru pe care l-am făcut când am venit acasă a fost să-mi sărut soţia, copiii şi vioara. Am trecut prin chinuri groaznice, dar am scăpat. Nu e o joacă. Virusul acesta nu e o glumă. Durerea pe care o provoacă este crâncenă”.
Nicolae Botgros s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul. Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat de către interpretul Nicolae Sulac. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit opt ani mai târziu conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.