VIDEO / Dezamăgirea sopranei Angela Gheorghiu. ”Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”

20.06.2021, 12:50
VIDEO / Dezamăgirea sopranei Angela Gheorghiu. ”Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”
Dezamăgirea sopranei Angela Gheorghiu. ”Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”

Renumita soprană Angela Gheorghiu a transmis un mesaj la 31 de ani de la primul său spectacol pe o scenă de operă din România.

Angela Gheorghiu, în vârastă de 55 de ani, este o cunoscută soprană, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume. Elevă a Miei Barbu, Angela Gheorghiu a absolvit Conservatorul din București în anul 1990. În străinătate cântă pentru prima dată la Basel în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din La bohème de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena și la Opera din Hamburg. În 1993 debutează la Metropolitan Opera în La bohème.

Angela Gheorghiu a fost și este o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă. De-a lungul anilor, artista lirică a primit numeroase premii și distincții.

Dezamăgirea sopranei Angela Gheorghiu.”Nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România”

La 31 de ani de la primul și ultimul spectacol pe care l-a susținut pe o scenă de operă din România, soprana Angela Gheorghiu a transmis un mesaj pe contul său de pe o rețea de socializare.

Printre altele, artista lirică susține că în acești ani nu a fost invitată să interpreteze niciun rol de operă în România și nu a fost invitată de nicio instituție de cultură să cânte în țara natală.

”Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990. În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.  În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să iși promoveze și să iși respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întamplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).  Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță. Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”, a scris Angela Gheorghiu în mediul online.

citește și...