Detaliul teribil care l-a măcinat pe Petrică Mâțu Stoian! Care era numele lui real, de fapt, din buletin și de ce a fost obligat să și-l schimbe!

06.11.2021, 21:36
Detaliul teribil care l-a măcinat pe Petrică Mâțu Stoian! Care era numele lui real, de fapt, din buletin și de ce a fost obligat să și-l schimbe!

Petrică Mâțu Stoian a murit sâmbătă, la vârsta de 61 de ani, la Spitalul de Urgență Reșița. Deși a fost unul dintre cei mai iubiți artiști din România, acesta n-a avut o viață foarte liniștită, mai ales în ultimii ani.

În 2012 a divorțat, iar în 2018 a fost obligat să-și schimbe numele în urma unui proiect de lege promulgat de Senat. Concret, românii al căror nume conține litera „î” erau nevoiți să-și schimbe buletinele, iar numele acestora să fie scrise cu „â”.

Care era numele real din buletin al lui Petrică Mâțu Stoian

Senatul a vrut prin acest proiect să respecte regulile Academiei, care spun că toate numele ce conțin litera „î” în interiorul cuvântului să fie schimbate cu litera „â”. Astfel, Petrică Mîțu Stoian a devenit Petrică Mâțu Stoian.

„Nu-mi pot imagina prin ce stres si prin ce taxe voi putea trece sa-mi schimb un Î cu un Â: Buletin, pasaport ,permis de conducere, certificat de nastere, diploma de bacalaureat, diploma de facultate, master, contracte de vanzare cumparare ale casei.

Domnilor care faceti legi! Cu ce vă deranjează o literî? Și așa România are 98% analfabeți. Sau aveți gaură mare la buget și vreți să mai faceți niște bani?”, spunea Petrică Mâțu Stoian la vremea respectivă.

citește și...