De ce se ciocnesc ouă roșii de Paște. Tradiții de care credincioșii țin cont an de an

02.05.2021, 13:58
De ce se ciocnesc ouă roșii de Paște. Tradiții de care credincioșii țin cont an de an
foto: pixabay

Ouălele roșii sunt simbolul Sărbătorii Sfintelor Paşti și se pregătesc, de obicei, în Joia Mare. Se spune că dacă se înroșesc ouăle în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată.

Sunt puțini care știu de ce se înroșesc și se ciocnesc ouă roșii de Paște. Se spune că Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus un coş cu ouă, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele vărsat de Domnul Iisus pentru mântuirea lumii, conform biserica.org.

Ce semnifică oul roșu de Paște

Cu multe secole în urmă, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. La creștini, oul înroșit este simbolul Mântuitorului, Cel ce părăseşte mormântul, pentru a se întoarce la viaţă, precum puiul de găină care iese din găoace.

Culoarea roșie a ouălelor o reprezintă focul, dar și sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. Gospodinele merg în noaptea de Înviere la biserică cu un coș cu ouă roşii, pască şi cozonac, care urmează să fie sfinţite de preot. De obicei, după slujbă, ouălele roșii se ciocnesc după un ritual aparte.

Cel mai vârstnic bărbat de la masă este primul care ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de un comesean, rostind formula ″Hristos a Înviat!″⁣, la care se răspunde cu: ″⁣Adevărat a Înviat!″⁣. Oul a cărui coajă a plesnit este oferit celui care l-a spart.

Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște

În ziua de Paște nu ai voie să dormi, deoarece superstițiile spun că vei fi somnoros și în restul anului și vei avea ghinion. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Mai mult de atât, nu trebuie să arunci nici lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci este bine să o ai în casă. Ea trebuie aprinsă în caz de boală, de calamități naturale, de supărări, potrivit tradiției populare.

citește și...