De ce producătorii consideră periculoasă amânarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID

06.01.2021, 22:04
De ce producătorii consideră periculoasă amânarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID
De ce producătorii consideră periculoasă amânarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID/ foto: shutterstock

Pe 27 decembrie 2020 a început, la nivel național, campania de vaccinare anti-coronavirus.

Producătorii vaccinului BioNTech şi Pfizer au dezvăluit că modul de administrare a vaccinului COVID-19 este asemănător cu cel al vaccinului gripal, sub forma unei injecții intramusculare.

A doua doză de vaccin trebuie administrată la o diferență de cel mult patru săptămâni față de prima, pentru a obține o protecție de 95%, așa cum au arătat studiile.

Ce avertisment au transmis BioNTech şi Pfizer

Totuși, BioNTech şi Pfizer trag un semnal de alarmă și au avertizat nu există dovezi că vaccinul lor va mai fi eficient şi va mai oferi protecţia promisă dacă cea de-a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice ale serului.

În prezent, Germania şi Marea Britanie doresc să imunizeze un număr cât mai mare de persoane noi și să-i amâne pe cei care au primit deja prima doză.

Se pare că aceste ‘tertipuri’ menite să protejeze un număr cât mai mare de oameni pot face mai mult rău, iar munca să fie inutilă dacă vaccinul nu este administrat conform prospectului.

În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/ a administrării celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului anti-coronavirus.

Ce se poate întâmpla

‘Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în intervalul specificat în studiu. Astfel, nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile’, au declarat producătorii, ­într-un comunicat citat de Hotnews.

În schimb, SUA are o altă abordare de vaccinare a cetățenilor: administrarea a doar jumătate de doză din vaccinul Moderna persoanelor între 18 şi 55 de ani.

‘Ştim că în cazul vaccinului Moderna, administrarea a jumătate de doză, de două ori, înseamnă obţinerea obiectivului de a imuniza dublul numărului de persoane cu dozele pe care le avem’, a declarat la CBS Moncef Slaoui, expert în cadrul programului federal de vaccinare.

citește și...