De ce ochii oamenilor au culori diferite. Care este explicația și ce determină culoarea

06.04.2020, 13:41
De ce ochii oamenilor au culori diferite. Care este explicația și ce determină culoarea
De ce ochii oamenilor au culori diferite. Care este explicația și ce determină culoarea

Culoarea ochilor variază de la persoană la persoană.  Ochii căprui sunt cei mai răspanditi, după care sunt urmați de cei albaștri și verzi.

Culoare ochilor depinde de cantitatea de pigment și de țesut conjunctiv, notează epochtimes-romania.com.

Celulele pigmentare ale irisului, numite melanocite, produc două tipuri diferite de pigmenţi: eumelanina – de culoare maro sau negru, şi feomelanina – roşie sau galbenă.

Culoarea ochilor este determinată de modelul pigmentului brun şi roşu, de fibrele de colagen şi de topografia irisului.

Diferențele în culoarea ochilor apar, în principal, datorită concentrației mai mici sau mai mari de melanină în iris. O concentrație mai mare rezultă într-o culoare închisă a ochilor (negri sau căprui – ochii negri nu sunt de fapt negri, ci căprui foarte închis), o concentrație moderată de melanină dă ochi verzi, iar o concentrație mai mică are ca rezultat culoarea albastră a ochilor.

Ochii verzi sau albaștri nu conțin pigmenți de aceste culori ci, în lipsa unei concentrații mari de melanină și în funcție de densitatea celulară, are loc același fenomen optic responsabil pentru culoarea albastră a cerului: refracția și dispersia luminii în interiorul irisului – așa-numita dispersie Rayleigh.

Ochii căprui au o culoare pigmentară (datorată în principal pigmentului), ochii albaștri au o culoare structurală (datorată interferențelor la care este supusă lumina în interiorul structurii irisului), iar ochii verzi sunt o combinație între cele două (aceștia fiind și cel mai rar întâlniți), potrivit despreochi.ro.

Conform World Atlas, aproximativ 79% din populația lumii are ochii căprui închis, ceea ce o face cea mai comună culoare de ochi din lume. În ordine descrescătoare se poziționează cei albaștri, cu un procent de 8-10%, urmat de nuanțele deschise de căprui sau căprui-verde care reprezintă 5% din populația globului și printre cele mai rare culori, ochii verzi, care reprezintă doar 2%, punctează business24.ro.

FOTO: Profimedia

citește și...