De ce dor cicatricile când se schimbă vremea?

16.11.2022, 15:29

Țesutul său are mai puțină elasticitate decât pielea normală și poate fi afectat de schimbările de presiune. Probabil că știm cu toții pe cineva care, atunci când vremea se înrăutățește sau când este pe cale să plouă, are dureri într-o parte a corpului. Aceste persoane sunt adesea numite “meteorosensibile”. Ca și în cazul oaselor sau al mușchilor, această predicție a schimbării vremii poate fi detectată și de persoanele care au cicatrici.

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când se apropie vremea rea, presiunea atmosferică scade. Odată cu această schimbare, pacientul sensibil poate observa un ușor disconfort în zona cicatricii, explică pentru Infosalus Dr. Antonio Clemente, purtător de cuvânt al Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie (AEDV).

Există mai multe teorii cu privire la durerea cicatricilor pe măsură ce trece timpul. Cea mai larg acceptată și cea care are cel mai mult sens este cea referitoare la țesutul care formează aceste răni. Acest țesut este puțin extensibil, distensibil, fibros și cu o elasticitate mai mică decât pielea normală, astfel încât schimbările de presiune determină mici variații în distensibilitatea zonei.

Cicatricile mai mari și mai profunde

Dacă acest fenomen apare la persoanele cele mai sensibile, se întâmplă de obicei în cazul cicatricilor care sunt mai mari și au rădăcini nervoase.

Cu alte cuvinte, cicatricile mai mari și mai profunde, precum și cicatricile chirurgicale cu fibroză mai mare, sunt mai susceptibile de a observa aceste modificări de presiune.

Persoane metateosensibile

O persoană meteorosensibilă este o persoană care suferă modificări ale sănătății fizice sau psihice atunci când apar schimbări bruște ale parametrilor meteorologici. Nu este doar în oase sau în mușchi, așa cum se aude de obicei. De asemenea, afectează cicatricile și chiar migrenele. În acest din urmă caz, odată cu sosirea anticiclonilor.

În orice caz, nu este un fenomen obișnuit. Dr. Clemente subliniază că, atunci când se întâmplă acest lucru, există tratamente care pot face cicatricea mai ușor de distins, cum ar fi utilizarea laserelor fracționate, care pot ajuta cicatricile să nu mai doară pe măsură ce vremea se schimbă.

 

citește și...