Cum scăpăm rapid de insolație. Cel mai bun tratament
Canicula ne-a dat mari bătăi de cap și în această vară, iar temperaturile foarte ridicate le-au pus în pericol sănătatea multor români.
Cea mai frecventă problemă pe care o cauzează soarele puternic este insolația, care necesită tratament imediat. Insolația apare atunci când corpul se încălzește prea mult și nu mai poate să își scadă singur temperatura prin transpirație.
Simptomele și tratamentul insolației
Simptomele insolației variază de la om la om, însă există niște „semne” întâlnite la cei ce petrec prea mult timp sub razele soarelui.
Iată mai jos cele mai frecvente simptome ale insolației:
– migrenă;
– amețeală;
– slăbiciune;
– dificultate în respirație;
– frisoane;
– greață;
– gură uscată;
– sete puternică;
– temperatură a corpului foarte ridicată;
– halucinații;
– ritm cadiac accelerat.
Dacă observi că o persoană nu mai transpiră, e evident că a făcut insolație și medicii recomandă să primească ajutor de specialitate înainte de agravarea stării de sănătate.
Ce poți face în primă fază este să acorzi prim-ajutorul persoanei cu insolație. Iată mai jos principalele măsuri:
– mută persoana afectată departe de razele soarelui;
– stropește-o cu apă rece sau acoper-o cu un cearceaf umed;
– aplică pachete cu gheață sau comprese cu apă rece pe abdomen, pe gât și la subraț;
– pune persoana în poziția culcat, cu picioarele puțin ridicate;
– nu îi administra medicamente antifebrile, deoarece îi vor face rău;
– nu face masaj cu alcool, cum se procedează cu persoanele care au răcit;
– nu îi da apă până nu se stabilează.
După o insolație, specialiștii spun că repausul la pat este neapărat necesar, iar temperatura corpului va fluctua chiar și vreme de câteva săptămâni. De asemenea, este foarte important să consumi multe lichide, banane, cartofi, mazăre și fasole boabe.
De asemenea, repausul la pat este absolut necesar dupa insolatie, iar temperatura corpului va fluctua anormal cateva saptamani dupa incident. Pentru restabilirea dupa o asemenea tulburare datorata caldurii excesive, trebuie sa se consume mari cantitati de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazare si fasole boabe.
Tratamente și remedii naturiste împotriva insolației
Dincolo de ajutorul de specialitate, există și remedii naturiste care s-au dovedit eficiente pentru insolație. Iată mai jos câteva dintre cele mai populare „leacuri”:
- infuzia de salcie scade febra și te scapă de durerile de cap și de greața apărute după expunerea prelungită la soare. Prepară infuzia cu 2 lingurițe de scoarță de salcie și o cană de apă caldă și consumă o cană pe zi;
- ceaiul de gălbenele alungă migrenele. Pune două lingurițe de flori în 300 de ml de apă fiartă și bea câte o cană de ceai înainte de fiecare dintre cele trei mese principale;
- oțelul de mere îți redă energia și îți înlocuiește mineralele pierdute. Bea cu înghițituri mici un pahar de apă în care ai pus o lingură de oțet de mere, la temperatura camerei.
- ceaiul verde te ajută să îți revii mai ușor după insolație. Pune 2 lingurițe de ceai în 200-250 de ml de apă fiartă și bea 2-3 căni zilnic.