Cum sărbătorește Vladimir Putin „Ziua Victoriei”. “Aveau alte planuri”. Ce declarații a făcut președintele rus

09.05.2022, 13:08

Războiul din Ucraina umbrește celebrarea anuală a Moscovei. În urma uriașei parade militare, președintele rus a susținut că Rusia apără „patria” din Donbas. “Occidentul se pregătea pentru invadarea Rusiei, NATO crea tensiuni la graniţe”, a spus Putin. Patru rachete au lovit luni orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, scrie BBC.

Președintele Vladimir Putin a început un discurs important la parada de Ziua Victoriei spunând că soldații luptă din nou pentru securitatea Rusiei.

Aproximativ 11.000 de soldați au participat la parada din Piața Roșie din Moscova. Paradele militare au avut loc și la Vladivostok și Novosibirsk.

Ce a spus Putin de Ziua Victoriei

Discursul său s-a centrat pe războiul aflat în desfășurare în Ucraina, care a început după invazia Rusiei din 24 februarie.

El a spus că invazia a fost „singura decizie corectă” și o mișcare preventivă pentru a evita agresiunea.

“Occidentul se pregătea pentru invadarea Rusiei, NATO crea tensiuni la graniţe. Nu voiau să asculte de Rusia, aveau alte planuri”, a spus Putin.

”Nimeni nu trebuie să uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial”

El a susținut că Rusia luptă pentru „patria-mamă” în Donbas. „pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial”.

El a promis sprijin pentru familiile soldaților căzuți. „Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi”, a spus el. „Statul va face totul pentru a avea grijă de aceste familii”.

Analiza afirmațiilor lui Putin

Au existat speculații potrivit cărora Putin va anunța o escaladare a acțiunii militare. Cu toate acestea, nu a fost menționată o mobilizare generală sau parțială a soldaților.

„Putin a încercat să delegitimeze poporul ucrainean și guvernul ucrainean conectându-i cu un fel de trecut nazist”, a spus corespondentul DW Aaron Tilton. „Spunea că este vorba despre Rusia și securitatea Rusiei și a dat vina pe ucraineni și Occident pentru că au atacat Rusia”.

“Este o inversare a situației reale de pe teren. Știm că nu a existat nicio agresiune vestică îndreptată către Federația Rusă. Rusia a fost țara care a invadat prima, Rusia a fost țara care a început să bombardeze și să atace ”, a spus Tilton.

Kremlinul se referă la invazia Ucrainei nu ca la un război, ci la o „operație militară specială”.

Ce este Ziua Victoriei în Rusia

În Rusia, „Ziua Victoriei”, așa cum este denumită în epoca post-sovietică, a fost timp de decenii o amintire tristă. Uniunea Sovietică și-a pierdut milioane de cetățeni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar 9 mai a fost o zi pentru a reflecta asupra acestei pierderi.

Totuși, acest lucru s-a schimbat în ultimii câțiva ani. Din ce în ce mai mult, Putin a folosit ziua pentru a-și servi propriile scopuri domestice.

Care sunt noutățile din Ucraina

Patru rachete au lovit luni orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, scrie BBC.

Armata ucraineană afirmă că rachetele au fost lansate din Crimeea și avertizează că există probabilitatea ridicată ca atacurile în regiune să continue, cerându-le oamenilor să rămînă vigilenți.

Parada are loc la o zi după ce oficialii ucraineni au declarat că un atac aerian rusesc a ucis 60 de persoane care se adăposteau într-o școală.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia „a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial”.

„Răul a revenit, într-o uniformă diferită, sub sloganuri diferite, dar cu același scop”, a avertizat el.

Luptele continuă pe mai multe fronturi, dar Rusia este mai aproape de victorie în orașul-port Mariupol. Ultimii luptători ucraineni rămași care au avut o ultimă repriză într-o fabrică de oțel au respins termenele limită pentru a depune armele.

Controlul deplin din Mariupol ar permite Moscovei să creeze o punte terestră între peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, și regiunile estice conduse de separatiști pro-ruși. Unii au speculat că Putin încearcă să atingă acest obiectiv la timp pentru Ziua Victoriei.

citește și...