Cum putea fi evitată pandemia de COVID-19 încă de la debut! Ce au descoperit cercetătorii

21.03.2021, 15:16
Cum putea fi evitată pandemia de COVID-19 încă de la debut! Ce au descoperit cercetătorii
Cum putea fi evitată pandemia de COVID-19 încă de la debut! Ce au descoperit cercetătorii/ foto: pixabay

Prima infecție cu COVID-19 a început în China în octombrie 2019, după cum susțin cercetătorii. De asemenea, specialiștii au precizat faptul că virusul avea șanse mici să se răspândească dacă se ținea cont de niște aspecte. 

Specialiștii au concluzionat că doar condițiile nefavorabile care se regăseau în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul în care se pare că a început totul, au propulsat virusul să se răspândească destul de rapid.

Pandemia de coronavirus putea fi stopată

„A fost furtuna perfectă – acum știm că virusul a avut nevoie de o breșă sau două pentru a se răspândi în felul acesta”, a declarat Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, în revista Science.

„Dacă lucrurile ar fi fost puțin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piața Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă și să rămână acasă, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi știut vreodată despre asta”, a mai adăugat el.

Mai mult de atât, echipa de specialiști a folosit date moleculare pentru a arăta cât timp a existat virusul și cum s-a răspândit atât de rapid.

„Studiul nostru a vrut să stabilească de când circulă virusul SARS-CoV-2 în China, înainte de a fi descoperit. Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informații importante: cum s-a răspândit virusul în Wuhan înainte de lockdown, diversitatea genetică a virusului în China și date despre primele cazuri de COVID din China. Combinând aceste informații, am putut stabili mijlocul lui octombrie 2019 ca dată limită la care virusul a început să circule în provincia Hubei”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din California.

Sursa: CNN

citește și...