Cum arată „cel mai deprimant oraș” din lume. A fost construit pe un fost lagăr sovietic

13.06.2022, 16:35

„Cel mai deprimant oraș” din lume construit pe un fost lagăr de prizonieri sovietici, pe teritoriul căruia au murit 18.000 de prizonieri, este unul dintre cele mai poluate de pe planetă. Un oraș îndepărtat din Rusia, construit pe un fost lagăr sovietic, cu o speranță de viață cu 10 ani sub media națională, a fost numit „cel mai deprimant de pe Pământ”.

Situat în permafrostul arctic, orașul are 45 de zile de întuneric continuu pe an, temperaturi medii în ianuarie de -30C, un râu care curge roșu sângele și niveluri de poluare atât de ridicate încât reduce speranța de viață a locuitorilor săi la 59 de ani. .

La fel de cunoscut pentru minerit, precum și pentru poluanții săi, Norilsk este orașul cel mai nordic din lume, situat în regiunea Krasnoyarsk Krai din Siberia, estul Rusiei, potrivit dailystar.co.uk.

Orașul a beneficiat de internet în 2017

Adăpostește peste 170.000 de oameni, iar orașul a obținut o conexiune la internet adecvată abia în 2017, nu are drumuri care să conducă la el și o cale ferată de marfă care circulă și iese din el.

Cel mai apropiat oraș-port al său, Dudinka, situat la 40 de mile distanță, oferă acces pe mare, dar este înghețat iarna. Singura rută de acces pe tot parcursul anului este să zbori cu un zbor de cinci ore de la Moscova, care este la 1.800 de km distanță.

Temperaturile ating un record de -53,1C

Aproximativ două treimi din an, orașul și împrejurimile sale sunt acoperite de zăpadă, temperaturile atingând până acum minime record de -53,1C. În schimb, vara soarele nu apune timp de 65 de zile.

Povestea lui Norilsk a început la începutul secolului al XX-lea, când un geolog a descoperit zăcăminte bogate de nichel, cupru și cobalt la poalele Munților Putorana. Orașul se află pe cele mai mari zăcăminte de nichel-cupru-paladiu de pe planetă, iar din 1936 URSS a petrecut 20 de ani construind un complex de extracție imens în munți folosind aproximativ 500.000 de muncitori forțați dintr-un Gulag din apropiere. Lucrând în condiții îngrozitoare în permafrostul arctic, 18.000 dintre prizonieri au murit.

Orașul, cel mai poluat din Rusia

Astăzi, aproape toată lumea din oraș are o legătură cu fabrica care produce o cincime din nichelul mondial, mai mult de jumătate din paladiu global și 2% din întregul PIB anual al Rusiei.

Cu toate acestea, a avea un astfel de creator de locuri de muncă enorm în oraș a avut un cost oribil, orașul fiind cel mai poluat oraș din Rusia și unul dintre primele zece orașe cele mai poluate de pe planetă.

În fiecare an, fabrica de nichel pompează peste două milioane de tone de gaz toxic, inclusiv dioxid de sulf, oxizi de azot, carbon, fenoli și multe altele. Aproximativ 1% din totalul emisiilor globale de dioxid de sulf provin din acest singur oraș.

Acest lucru nu numai că provoacă ploi acide care ucide mulți dintre copacii din jur, dar are și o taxă devastatoare asupra locuitorilor din Norilsk.
Ratele de cancer în oraș sunt, de asemenea, duble față de cele din restul Rusiei.

Un studiu de sănătate a constatat că ratele bolilor de sânge la copii sunt cu 44% mai mari în Norilsk, comparativ cu un copil obișnuit din Siberia, în timp ce ratele afecțiunilor sistemului nervos sunt cu 38% mai mari, iar bolile osoase și musculare sunt cu 28% mai mari.

În septembrie 2016, râul Daldykan din apropiere s-a transformat în roșu sânge, cea mai probabilă atribuire fiind o scurgere la uzina de topire din apropiere. Pe 3 iunie 2020, un râu din afara Norilsk a devenit din nou roșu ca sângele, în urma unei scurgeri masive de motorină cauzată de o filială a Norilsk Nickel.

Deversarea a peste 20.000 de tone de motorină în Ambarnaya după prăbușirea unui rezervor de combustibil la o centrală electrică l-a determinat pe Vladimir Putin să declare stare de urgență și să critice subsidiara.

Cu toate acestea, oricât de derutant ar fi motivele pentru a trăi și a lucra în oraș, angajații de la Norilsk Nickel pot câștiga mai mult de 800 de lire sterline pe lună, comparativ cu media națională de mai puțin de 600 de lire sterline.

citește și...