Coronavirus rezistă minimum trei zile pe țesături! Care este materialul pe care supraviețuiește cel mai mult

24.02.2021, 15:52
Coronavirus rezistă minimum trei zile pe țesături! Care este materialul pe care supraviețuiește cel mai mult
Coronavirus rezistă minimum trei zile pe țesături! Care este materialul pe care supraviețuiește cel mai mult. foto: pixabay

Oamenii de știință de la De Montfort University din Leicester au concluzionat că virușii care provoacă coronavirusul pot rezista până la trei zile pe țesăturile uzate. 

Conform BBC, specialiștii au testat virusul din China pe polyester, policoton și bumbac 100%.

Pentru ca studiul să fie eficicent, aceștia au adăugat picături de virus în țesăturile respective, iar timp de 72 de ore au monitorizat stabilitatea COVID-19 pe fiecare material în parte.

COVID-19 rezistă cel mai mult pe polyester

După 3 zile, rezultatele au arătat că polyesterul prezintă cel mai mare risc de transmitere și având capacitatea de a se transfera și pe alte suprafețe. Pe policoton, coronavirusul a rezistat doar 6 ore, iar pe bumbac 24 de ore.

“Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate materiale textile în domeniul sănătății prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății își iau uniformele acasă, ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe”, a spus dr. Katie Laird, cea care a inițiat studiul.

Cea mai sigură metodă de spălare pentru îndepărtarea virusului din țesătura de bumbac 100% a mai fost analizată de specialiști. Dacă temperatura a crescut la peste 67 de grade Celsius, virusul a fost complet eliminat.

În plus, specialiștii au dezvăluit faptul că nu există risc de contaminare între articolele vestimentare care nu au COVID-19 și cele care aveau urme de virus.

“Această cercetare întărește recomandarea ca toate uniformele medicale să fie spălate în spitale sau în spălătorii industriale”, a mai concluzionat dr. Laird.

citește și...