Compania Moderna anunță o eficacitate a vaccinului său contra COVID-19 de 94,5%

17.11.2020, 10:37
Compania Moderna anunță o eficacitate a vaccinului său contra COVID-19 de 94,5%
Compania Moderna anunță o eficacitate a vaccinului său contra COVID-19 de 94,5%

Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are eficacitate de 94,5%.

Acest vaccin este cel de-al doilea produs de o companie farmaceutică din SUA care are un astfel de rezultat, după cel al companiei Pfizer. ”Este un moment de cotitură în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva COVID-19”, a declarat directorul companiei Moderna, Stéphane Bancel, potrivit Agerpres. ”Această analiză preliminară pozitivă rezultată în urma testului nostru de fază 3 ne oferă primele indicaţii clinice că vaccinul nostru poate preveni boala COVID-19, inclusiv formele grave”, a adăugat acesta.

Niciun bolnav grav de COVID-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul Moderna, faţă de 11 în grupul placebo. Un procent de 9-10% dintre persoanele vaccinate au acuzat efecte secundare importante după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, precum oboseală, dureri musculare sau iritaţie în jurul înţepăturii. Ca și în cazul celorlalte vaccinuri împotriva COVID-19, încă nu se cunoaşte cât timp este menţinută protecţia împotriva COVID-19.

Vaccinul Pfizer, rezultate de peste 90% împotriva COVID-19

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunţat recent că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3. Anunţul companiei reprezintă o primă victorie importantă în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste 1 milion de persoane în întreaga lume.

Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus. Dacă vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, acesta va deveni disponibil într-o primă fază într-un număr limitat de doze.

Eficienţa vaccinului dezvoltat de Pfizer a fost măsurată comparând numărul participanţilor infectaţi cu noul coronavirus din grupul vaccinat cu numărul celor din grupul placebo, “la şapte zile după a doua doză” şi la 28 de zile după prima doză, se arată într-un comunicat al celor două companii.

citește și...