Cod de sănătate în stil chinezesc. Persoanele cu COVID-19 din Hong Kong vor fi obligate să poarte brăţări electronice

12.07.2022, 13:13

Hong Kong va pune în aplicare înregistrarea în aplicația LeaveHomeSafe de urmărire a contactelor în stil chinezesc pentru a “identifica” persoanele infectate sau aflate în carantină, a declarat luni noul șef al sănătății, Lo Chung-mau. Autorităţile sanitare din Hong Kong au anunţat luni că, începând de vineri, 15 iulie, persoanele cu COVID-19 şi aflate sub ordin de izolare la domiciliu vor fi obligate să poarte brăţări electronice.

În cadrul ședinței de rutină Covid-19 de luni după-amiază, Lo a declarat reporterilor că scopul solicitării utilizatorilor de a-și înregistra numele real pe LeaveHomeSafe a fost acela de a “identifica cazurile confirmate și persoanele care trebuie să se supună carantinei”, și “nu de a le urmări”.  “Aceasta nu va restricționa libertatea majorității oamenilor, care nu sunt nici infectați și nici nu li se cere să se izoleze”, a spus Lo.

Prin această măsură se doreşte ca persoanele infectate să nu încalce regulile şi să nu îşi părăsească locuinţele în mod prematur, a declarat Lo Chung-mau, secretar de stat pentru Sănătate în cadrul guvernului Regiunii Administrative Speciale Hong Kong.

Cod de sănătate în stil chinezesc

De asemenea, aplicația va fi actualizată pentru a introduce un sistem de cod de sănătate asemănător cu cel folosit în China continentală.

Potrivit lui Lo, cei care vor returna rezultate pozitive la testele de acid nucleic vor primi un cod roșu. Acestora li se va interzice intrarea într-o listă de spații, inclusiv în locuri “cu risc ridicat”, cum ar fi spitalele și azilurile de bătrâni.

Hong Kong a înregistrat 2.611 de cazuri confirmate de COVID-19 t

Luni, Hong Kong a înregistrat 2.611 de cazuri confirmate de COVID-19 transmise local şi 252 de cazuri importate, conform datelor oficiale.

În plus, toți călătorii care sosesc vor primi un cod galben. Lo a repetat declarația sa anterioară potrivit căreia guvernul analizează dacă o parte din cerința actuală de carantină de șapte zile la hotel – care a fost criticată pe scară largă atât de legislatori, cât și de public – poate fi schimbată în favoarea autocontrolului la domiciliu.

Lo a declarat că cerința de înregistrare cu nume real și sistemul de coduri sanitare vor fi introduse în aplicația LeaveHomeSafe “cât mai curând posibil”, dar nu a oferit o dată.
De asemenea, el nu a explicat ce vor implica codurile roșu și galben în mod specific în ceea ce privește accesul la localuri.

Niciun cod roșu “fără motiv

Luni dimineață, la RTHK, Lo a declarat că obiectivul sistemului de coduri sanitare propus este de a-i identifica pe cei infectați, deoarece aceștia “nu ar trebui să aibă libertatea de a merge oriunde în voie și de a afecta sănătatea altora”.

Șeful de la sănătate a declarat că autoritățile nu vor da coduri roșii “fără motiv”, adăugând că speră ca cetățenii să nu fie “induși în eroare”, crezând că codul lor va deveni arbitrar roșu sau galben.

Autoritățile din Henan, China, au fost acuzate că au exploatat sistemul de coduri sanitare pentru a reprima protestele de luna trecută, transformând codurile protestatarilor în coduri roșii pentru a le interzice efectiv accesul în spațiile publice.

Cu toate acestea, Ho Pak-Leung, un microbiolog de renume de la Universitatea din Hong Kong, a declarat, într-o emisiune separată de luni dimineață la Commercial Radio, că se așteaptă ca eficiența noului sistem de coduri de sănătate în prevenirea infecțiilor cu Covid-19 să fie limitată, având în vedere transmisibilitatea virusului și tendința ca măsurile de depistare a contactelor să întârzie să se răspândească.

citește și...