Cine va completa declarația pe proprie răspundere a copiilor și în ce condiții vor putea ieși din casă

05.04.2020, 17:50
Cine va completa declarația pe proprie răspundere a copiilor și în ce condiții vor putea ieși din casă
Cine va completa declarația pe proprie răspundere a copiilor și în ce condiții vor ieși aceștia din casă

În plină pandemie de coronavirus, autoritățile române au impus reguli stricte pentru toți cetățenii. Ordonanțele militare din ultimele săptămâni îi obligă pe oameni să nu mai iasă din casă fără motiv.

Cine va completa declarația pe proprie răspundere a copiilor și în ce condiții vor putea ieși din casă

Declarația pe propria răspundere a devenit deja cunoscută celor care aleg să iasă la cumpărături sau merg la locul de muncă. În plus, mulți s-au întrebat cine va completa declarația pe proprie răspundere a copiilor.

În acest sens, Grupul de Comunicare Strategică a realizat un document care conține mai multe răspunsuri la întrebările cetățenilor. Documentul respectiv a fost publicat site-ul oficial stirioficiale.ro., sub forma unui Q&A (n.r. întrebări și răspunsuri).

Cine va completa declarația pe proprie răspundere a copiilor și în ce condiții vor ieși aceștia din casă! Deplasările minorilor care nu au împlinit încă vârsta de 16 ani se va efectua sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal.

Întrebare: Este permisă circulația persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinței/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6?

Răspuns: În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

Întrebare: Dacă da, cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

Răspuns: În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate.

citește și...