Cine va completa declarația pe propria răspundere începând de luni, 9 noiembrie! Ce trebuie să scrie în ea

06.11.2020, 11:03
Cine va completa declarația pe propria răspundere începând de luni, 9 noiembrie! Ce trebuie să scrie în ea
Cine va completa declarația pe propria răspundere începând de luni, 9 noiembrie! Ce trebuie să scrie în ea/ foto: shutterstock

Începând de luni, 9 noiembrie, România intră în carantină parțială! Potrivit declarațiilor făcute de Ludovic Orban, joi seară (5 noiembrie), toate școlile din țară vor trece în sistem online, angajații – atât de la stat, cât și cei de la privat, vor lucra în regim de telemuncă dacă au această posibilitate, iar masca de protecție va fi obligatorie în toată țara.

‘Înseamnă că pe timpul nopţii va fi permisă deplasarea la muncă, din motive medicale, deci practic numai acele deplăsri necesare. Magazinele vor fi închise’, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

Aceste măsuri au fost luate în contextul creșterii spectaculoase a numărului de cazuri noi de COVID-19. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 9.714 de infectări, cu peste o mie mai mult față de ziua precedentă.

Declarație pe propria răspundere începând cu 9 noiembrie

Din data de 9 noiembrie, circulația pe timp de noapte, între 23.00 și 5.00 va fi interzisă, cu câteva excepții. Românii vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere atunci când vor circula după ora 23.00. Iată ce trebuie să conțină declarația pe propria răspundere și cine va trebui să o prezinte autorităților:

Numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura, notează Digi24. 

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Cine va trebui să o prezinte și ce va completa în ea

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

 

citește și...