Cine face doza a treia de vaccin anti-COVID. ”Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”

14.09.2021, 14:36
Cine face doza a treia de vaccin anti-COVID. ”Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”
Cine face doza a treia de vaccin anti-COVID. ”Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”

Primele care vor face doza a treia sunt persoanele din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat cine este eligibil pentru doza a treia de vaccin. ”Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Autoritățile așteaptă undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului pentru pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului.  Primele care vor face doza a treia sunt persoanele din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate. Este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate – aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență – adică vârstnicii, persoane peste 65-70 de ani , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a spus Valeriu Gheorghiță, transmite Digi24.

 

Cine face doza a treia de vaccin anti-COVID. ”Este important să înțelegem aceste două diferențe”

A doua recomandare pentru a treia doză de vaccin este pentru persoane în cazul cărora va funcționa ca un „booster”. Va fi ca un rapel, care se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare. În acest caz, doza se administrează tuturor categoriilor de populație, nu doar celor imunodeprimați.

„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccnare.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a adăugat acesta.

citește și...