Cine este primul bărbat din România care a prezentat știrile TVR. A fondat o televiziune celebră

17.05.2020, 14:08
Cine este primul bărbat din România care a prezentat știrile TVR. A fondat o televiziune celebră
Cine este primul bărbat din România care a prezentat știrile TVR. A fondat o televiziune celebră

Florin Brătescu este o legendă pentru audio-vizualul românesc. A fost primul bărbat care a prezentat știrile TVR.

Florin Brătescu este unul dintre numele grele ale televiziunii din România. A fost primul bărbat care a prezentat știrile din TVR. Începutul a fost unul extrem de dificil pentru că făcea parte dintr-o familie de burghezi. În plus, la Televiziunea Română, în anii ’60 lucrau la acea vreme doar femei.

”Trebuia să îmi însușesc o concepție muncitorească, să trăiesc într-un colectiv de muncitori. Drept pentru care m-am dus la Uzinele 23 August și m-am angajat acolo ca strungar în fier, unde am stat vreo doi ani. Am fost fericit că ai mei copii or să aibe origine muncitorească. Ulterior, în ’57 am ajuns mare crainic în radio, după ce am fost operator de cabină. În aceeaşi perioadă pornea şi televiziuna experimentală, undeva la Poşta Vitan”, povestea Florin Brătescu într-un interviu pentru a1.ro.


Florin Brătescu își amintea și cum a ajuns la Televiziune.

”Inițial, la TVR, erau doar femei, dar la un moment dat s-au gândit să bage și voce de bărbat, așa că s-au gândit să mă trimită la televiziune. Nimeni nu se omora să se ducă la TVR la vremea aceea, la radio erai sancționat prin trimitere la televiziune, așa era privită televizunea. M-am dus la TV, am realizat jurnale. TVR-ul se mutase în Moliere și avea o emisiune „În fața hărţii”.

Era realizată de câţiva gazetari de la Scânteia care aveau liber să plece prin alte țări și veneau de acolo și povesteau cât de rău e în capitalism.Într- una din emisiuni, prezentatoarea nu a putut veni în emisie. Cu 30 minute înainte mi s-a pus un text în brațe, m-au dus la machiaj și am intrat pe post, nimeni nu știa cine sunt. După ce am intrat pe sticlă, am rămas o perioadă în faţa camerelor”, mărturisea el.

După decenii petrecute la TVR, unde a realizat și emisiunea ”Reflector”, Florin Brătescu a ajuns la Antena 1, devenind directorul postului respectiv la începuturile sale.

citește și...