Cine este oligarhul Medvedciuk, prietenul lui Putin, pe care Kievul l-a predat Rusiei în schimbul a 215 militari

22.09.2022, 19:07

Ucraina și Rusia au finalizat un schimb de prizonieri printre care sute de luptători și civili au fost returnați în Ucraina în schimbul eliberării a 55 de ruși și a lui Viktor Medvedciuk, aliatul cheie al lui Putin în Ucraina și nașul fiicei sale. Cine este Viktor Medvedciuk, prietenul lui Putin în Ucraina

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a escaladat în ultimele săptămâni în urma deciziilor lui Putin de a cere o “mobilizare parțială” a populației. O decizie care a declanșat un val de manifestații ale rușilor, cu sute de arestări. De asemenea, zborurile de ieșire din țară s-au prăbușit, iar o parte a populației civile caută o cale de ieșire pentru a evita războiul lui Putin.

Astăzi, în cea mai tensionată atmosferă din ultimele luni, a fost anunțat unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri din timpul războiului. Vladimir Putin a acceptat o propunere de schimb cu Ucraina între oligarhul rus Viktor Medvechuk, în curând președinte, pentru un total de 215 prizonieri ucraineni deținuți de trupele ruse, potrivit The Guardian.

„Îl transferăm într-o închisoare mare numită Rusia”

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a precizat că mărturia deputatului Viktor Medvedchuk, suspectat de trădare, a fost documentată, iar acesta a fost transferat dintr-o închisoare ucraineană într-o „închisoare mai mare”.

„În schimbul vieții și libertății apărătorilor noștri, Ucraina l-a predat pe Medvedchuk. Ancheta preliminară împotriva lui a fost finalizată. Mărturia lui Medvedchuk este documentată. Nu eliberăm pe nimeni, ci îl transferăm din închisoarea ucraineană într-o închisoare mare numită Rusia”, a spus Andriy Kostin.

Cine este Viktor Medvedciuk, prietenul lui Putin în Ucraina

Medvedciuk se afla în arest la domiciliu la ordinul judecătorului, dar a fugit pe 24 februarie, chiar în momentul în care Rusia și-a lansat așa-numita “operațiune militară specială” în Ucraina.

Politicianul și omul de afaceri în vârstă de 67 de ani a fost acuzat de înaltă trădare pentru că a dezvăluit secrete de stat, a avut afaceri în peninsula ucraineană Crimeea anexată, a lucrat pentru Rusia și a avut “legături puternice” cu Putin.

Zelenski a propus un schimb similar în aprilie, care nu a avut loc. Cu toate acestea, se pare că uzura războiului l-a făcut pe președintele rus să se răzgândească.

Prietenul lui Putin, Viktor Medvedciuk, este un politician și oligarh ucrainean pro-rus arestat de Ucraina în cadrul unei “operațiuni speciale”.

Nașul copiilor lui Putin

Parlamentul ucrainean relatează pe Twitter că Viktor Medvedciuk “este nașul copiilor lui Vladimir Putin și un prieten apropiat, care a finanțat mass-media și partide politice pro-rusești din Ucraina timp de mulți ani”.

Când l-a capturat Ucraina pe Medvechuk

Zelenski a anunțat în aprilie anul trecut capturarea oligarhului rus Viktor Medvechuk, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Putin. “O operațiune specială a fost efectuată datorită Serviciului de Securitate al Ucrainei, Bravo”, a scris Zelenski prin Telegram.

Mesajul lui Zelenski a fost însoțit de o fotografie a lui Medvedciuk, așezat, încătușat și îmbrăcat în echipament militar cu o insignă cu steagul Ucrainei.

 

citește și...