Cine este Eva Kaili, vicepreședintele Parlamentului European arestat în urma unui scandal cu Qatar

12.12.2022, 15:00

În ultimele ore, numele Evei Kaili a fost pe buzele tuturor din cauza implicării sale într-un caz de corupție care leagă Parlamentul European de Qatar. Vicepreședinta Parlamentului European a fost arestată împreună cu alte trei persoane, printre care soțul și tatăl ei, care a fost interceptat de autorități în timp ce fugea cu mai mulți saci cu bani.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este membră a PASOK, partidul său din Grecia, deși relația sa cu PASOK și cu Partidul Socialiștilor Europeni nu mai este aceeași de câteva luni, deoarece a fost acuzată în mai multe rânduri că ar fi acționat ca un fel de “cârtiță” sau infiltrat pentru conservatorii greci.

Cariera sa politică a început în 2007. La vârsta de 29 de ani, a fost aleasă deputat în parlamentul grec din partea PASOK, unde a rămas până în 2014, când a candidat la alegerile europene, ceea ce a dus la obținerea titlului de europarlamentar. La începutul acestui an a fost numită vicepreședinte al Parlamentului European.

O relație de dragoste-ură cu socialiștii

În timp ce cariera sa în Parlamentul European era în plină ascensiune, relația cu PASOK era din ce în ce mai tensionată, deoarece în septembrie a încălcat tradiționala abținere a partidului său de la votul pentru secretarul PE și a votat în favoarea lui Alessandro Chioccetti, europarlamentar din partea Partidului Popular European (PPE).

Relația sa cu social-democrații s-a înrăutățit când, în noiembrie anul trecut, a luat apărarea Qatarului, pe care l-a lăudat pentru drepturile muncitorilor și care era intimidat de Occident.

Kaili a fost demisă din funcțiile sale în Parlamentul European

De-a lungul anilor, Kaili a fost văzut ca un infiltrat al partidelor de dreapta. De fapt, ea face parte din aripa cea mai conservatoare a PASOK, în opoziție clară cu președintele partidului, Nikos Andrulakis, cu care are o dispută din cauza declarațiilor sale atunci când au ieșit la iveală încercările conservatorilor de a-l spiona pe Andrulakis. “Este un lucru obișnuit și li s-a întâmplat și altor persoane”, a spus el la vremea respectivă.

Acum, ca urmare a implicării sale în scandalul de corupție din Qatar, în care este implicat și colegul său europarlamentar Franceso Giorgi, Kaili a fost demisă din funcțiile sale în Parlamentul European, inclusiv din funcția de vicepreședinte. În plus, PASOK a informat-o deja că nu va candida la alegerile europene din 2024.

Cum a susținut Kaili cazul Qatarului

Kaili a fost șefa grupului considerabil de apărători ai regimului de la Doha în cadrul S&D.

Pe 24 noiembrie, spre exemplu, când plenul adopta o rezoluție ce „deplânge moartea a mii de lucrători migranți”, Kaili a luat cuvântul pentru a lăuda „transformarea istorică” a Qatarului adusă de Cupa Mondială. În mod similar, în urmă cu 10 zile, ea s-a prezentat pentru a vota în favoarea liberalizării vizelor pentru Qatar și Kuweit în comisia de justiție și afaceri interne a Parlamentului – chiar dacă ea nu este un membru al comisiei.

Kaili a alienat și europarlamentari dintr-un panel dedicat Orientului Mijlociu atunci când s-a deplasat singură în Doha, deși grupul anulase vizita. Delegația parlamentară pentru Relații cu Peninsula Arabă planificase să meargă în Qatar în noiembrie, pentru a vizita facilitățile turneului și pentru a observa schimbări ale legislației privind munca.

Cu de abia o lună în avans, însă, adunarea consultativă a Qatarului, cunoscută drept Consiliul Șura, a cerut o amânare. În schimb, Kaili a mers în Qatar în săptămână în care întreaga delegație trebuia să fie acolo și a lăudat reformele din domeniul muncii în emirat. Potrivit presei locale, ea a spus că a mers acolo pentru a reprezenta 500 de milioane de cetățeni europeni care văd progresul statului reprezentând valori comune.

citește și...