Cine a fost Sfântul Prooroc Ilie. Îl sărbătorim în calendarul ortodox pe 20 iulie
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește în data de 20 iulie ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul.
Ilie este unul dintre cei mai importanți prooroci ai Vechiului Testament. El este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul Ilie este cinstit de creştini, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Și-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria.
Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi (III Regi și IV Regi). Astfel, se spune că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab și îi vestește acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă, dacă nu va lepăda credința în zeul Baal. Pentru că regele împreună cu poporul lui Israel nesocotesc cele vestite de Ilie, nu va mai ploua timp de trei ani și jumătate.
Sfântul Ilie este nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit. Aici va fi hrănit de corbi, care îi vor aduce dimineața pâine și seara carne. Această hrană era adusă de la Templul din Ierusalim, locul unde se aduceau jertfe de pâine și de carne.
Mai târziu ajunge la văduva din Sarepta Sidonului, unde îl va învia pe fiul acesteia și îi va înmulți făina și uleiul.
Spre sfârșitul anilor de secetă, pentru cunoașterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reușit să coboare foc din cer peste jertfă sa, ceea ce 450 de preoți ai lui Baal nu au reușit să facă.
Ilie, sfântul care aduce ploaia
Sfântul Ilie, celebrat în data de 20 iulie în calendarul ortodox, fiind cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciunea sa secetă asupra poporului din Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, a ajuns să fie cinstit și ca cel ce aduce ploi. În Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, există o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi: “Pentru ca rugăciunile noastre să fie bineprimite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască, cu ploaie și cu bună întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm“.