Calendar creștin ortodox, 18 iulie 2020. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

13.07.2020, 14:47
Calendar creștin ortodox, 18 iulie 2020. Ce sfânt este sărbătorit în această zi
Calendar creștin-ortodox, 18 iulie 2020. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor este pomenit în calendarul creştin ortodox în data de 18 iulie.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor este prăznuit la data de 18 iulie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor a suferit moarte martirică în timpul persecuţiei împotriva creştinilor dezlănţuită de împăratul roman Iulian (361-363), supranumit “Apostatul”, nepot pe linie paternă al Sfântului Împărat Constantin cel Mare. În timpul domniei lui a încercat să readucă Imperiul Roman de la creştinism la păgânism, de unde şi denumirea de “Apostatul”.

Potrivit Agerpres, după preluarea conducerii imperiului, Iulian a încercat restaurarea credinţelor şi a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creştinismului. La conducerea armatei şi a marilor unităţi administrative au fost instalaţi funcţionari păgâni. Aceştia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele şi să le redea cultului.

În acea vreme, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor, iar guvernatorul, bucuros că locuitorii cetăţii îl asiguraseră că zei sunt cinstiţi la ei în toate zilele, a poruncit să fie chemaţi la masă toţi mai-marii aşezării.

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al acelei cetăţii, a intrat în templu şi, luând un ciocan de fier, a răsturnat cu mâinile sale toţi idolii, sfărâmându-i în bucăţi. Apoi a răsturnat altarul lor, jertfele care erau înaintea lor le-a aruncat, a spart sfeşnicele şi a vărsat toate vasele.

S-a denunţat singur şi a fost supus la chinuri pentru mărturisirea credinţei în Hristos. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar în cele din urmă a fost aruncat în foc. Astfel a pătimit ca martir pentru Hristos, în ziua de 18 iulie.

Moaște ale Sfântului Emilian, la Slobozia și în București

Potrivit crestinortodox.ro, moaște ale Sântului Emilian se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria), în Catedrala episcopală din Slobozia și în Biserica “Nașterea Maicii Domnului“ din Drumul Taberei, București.

citește și...