CIA urmărește să recruteze spioni printre rușii nemulțumiți de războiul din Ucraina

23.11.2022, 13:05

Șeful de spionaj al CIA a folosit prima sa apariție publică în persoană de la preluarea funcției anul trecut pentru a face o prezentare pentru potențialii agenți. “Căutăm în întreaga lume ruși care sunt la fel de dezgustați de acest lucru ca și noi”, a spus el. “Pentru că suntem deschiși pentru afaceri”.

David Marlowe, directorul adjunct al operațiunilor Agenției Centrale de Informații, a declarat în fața unei audiențe academice că invazia Ucrainei a fost un eșec masiv pentru președintele rus Vladimir Putin și deschide oportunități pentru agențiile de informații occidentale în rândul rușilor nemulțumiți.

“Putin a fost în cel mai bun moment al său cu o zi înainte de a invada”, când încă mai avea capacitatea de a constrânge Ucraina, de a influența NATO și de a demonstra că Rusia este o națiune puternică, a declarat  Marlowe la Hayden Center de la Universitatea George Mason. “A irosit fiecare bucățică din asta”, scrie BBC.

CIA urmărește să recruteze spioni printre rușii nemulțumiți de războiul din Ucraina

“Căutăm în întreaga lume ruși care sunt la fel de dezgustați de acest lucru ca și noi”, a spus el. “Pentru că suntem deschiși pentru afaceri”.

Rarele remarci publice ale lui Marlowe au avut loc săptămâna trecută în fața unei audiențe selecte de cadre didactice și personal universitar. Centrul Hayden a publicat luni o înregistrare video a evenimentului, care l-a asociat pe  Marlowe cu directorul adjunct al CIA pentru analiză, Linda Weissgold, a cărei divizie este responsabilă de elaborarea rapoartelor de informații finalizate și de informarea președintelui Biden și a altor înalți oficiali.

Un război de spionaj intensificat este în mod clar în desfășurare de luni de zile în Europa

Marlowe, numit în funcție în iunie 2021 de către directorul CIA, William Burns, este un vorbitor de arabă care a efectuat mai multe misiuni ca șef de stații ale agenției în străinătate, inclusiv în Orientul Mijlociu, precum și în cadrul Centrului de misiune pentru Orientul Apropiat de la sediul central al agenției din Langley, Virginia.

Comentariile sale se fac ecoul unor afirmații recente ale unor foști ofițeri CIA de rang înalt, potrivit cărora dezamăgirea multor ruși față de invazia din februarie a Ucrainei oferă un teren fertil pentru recrutarea de agenți în rândul ofițerilor militari nemulțumiți, al oligarhilor care și-au văzut averile subțiate de sancțiuni, al oamenilor de afaceri și al altor persoane care au fugit din țară.

Este imposibil de spus cât de mult este vorba de bravada CIA.

Dar un război de spionaj intensificat este în mod clar în desfășurare de luni de zile în Europa și în jurul acesteia, în paralel cu campaniile militare din Ucraina.

Guvernele europene au expulzat sute de diplomați ruși suspectați de spionaj și au arestat cel puțin doi “ilegali” – agenți ai Rusiei care se prezintă ca fiind altcineva, fără legătură cu guvernul de la Moscova. La Moscova și în alte orașe rusești, Kremlinul a ordonat reduceri ale prezenței diplomatice americane, limitând semnificativ oportunitățile de spionaj.

Șeful MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii, a declarat în această vară că expulzarea de către guvernele vest-europene a sute de presupuși spioni ruși a afectat grav operațiunile de informații ale Kremlinului.

“La ultima numărătoare, la nord de 400 de ofițeri de informații ruși care operează sub acoperire diplomatică au fost expulzați”, a declarat șeful MI6, Richard Moore, la Forumul de securitate Aspen. “Considerăm că, în Marea Britanie, acest lucru a redus, probabil, la jumătate capacitatea lor de a-și face treaba, de a spiona pentru Rusia.”

Oficialii au spus mult mai puțin despre operațiunile lor de informații în interiorul Ucrainei însăși, deși actuali și foști oficiali occidentali au declarat că personalul CIA și MI6 se află pe teren, desfășurând activități de pregătire și alte activități. Detaliile nu sunt cunoscute public și niciunul dintre servicii nu discută despre operațiunile sale externe.

Weissgold, care a petrecut doi ani ca informator de informații pentru președintele George W. Bush, a declarat că războiul din Ucraina nu este aproape de final. “În ciuda eșecurilor repetate, nu și-a abandonat obiectivele inițiale în Ucraina”, a spus ea.

“Acest lucru nu se va termina prea curând”, a spus Weissgold. Un factor cheie, a spus ea, este înțelegerea de către fiecare parte a ceea ce luptă. “Soldații ucraineni știu asta. Soldații ruși, nu atât de mult”.

citește și...