China blochează o parte din Wuhan, la aproape trei ani de la apariția primului caz Covid

28.10.2022, 17:23

Zeci de orașe din China, inclusiv Wuhan, unde a fost înregistrat pentru prima dată coronavirusul, au fost închise – în contextul în care țara urmărește politica liderului Xi Jinping de zero-Covid. Deși sunt considerate focare relativ mici în alte părți ale lumii, China aderă la o politică strictă de “zero-Covidă”, prin care autoritățile încearcă să elimine focarele.

Peste 800.000 de persoane dintr-un district din Wuhan au fost sfătuite să rămână acasă până la 30 octombrie.

“Ne simțim amorțiți de toate acestea. Ne simțim din ce în ce mai amorțiți”, a declarat un localnic pentru Reuters.

China a raportat a treia zi consecutivă cu peste 1.000 de cazuri

Orașul Zhengzhou, unde se află cea mai mare fabrică de producție de iPhone din lume, a fost de asemenea afectat.

Aceasta survine în condițiile în care China a raportat a treia zi consecutivă cu peste 1.000 de cazuri.

“Război al poporului”

La începutul acestei luni, Xi a semnalat că nu va exista nicio relaxare a politicii de zero-Covidă, numind-o un “război al poporului pentru a opri răspândirea virusului”.

La 24 octombrie, aproximativ 28 de orașe din întreaga țară aplicau un anumit grad de măsuri de izolare, au declarat analiștii Nomura pentru agenția de știri Reuters – cu aproximativ 207 milioane de persoane afectate în regiuni responsabile pentru aproape un sfert din PIB-ul Chinei, a adăugat aceasta.

În întreaga țară, aproximativ 200 de măsuri de închidere au fost implementate în ultimele zile – majoritatea acestora afectând comunități care au fost marcate ca fiind de risc ridicat sau mediu. Locuitorii din diferite zone sunt supuși unor reguli diferite, în funcție de faptul că se află într-o zonă de risc scăzut, mediu sau ridicat.

Wuhan a raportat până la 25 de noi infecții pe zi în această săptămână, cu peste 200 de cazuri în ultimele două săptămâni.

În Zhengzhou, un “număr mic de angajați” de la Foxconn – un producător important pentru Apple – au fost “afectați de pandemie”, a declarat producătorul pentru BBC, adăugând că angajaților aflați în carantină li se asigură “provizii materiale, confort psihologic și feedback reactiv”. Aceasta vine într-o perioadă critică pentru Apple – care produce acum noul iPhone 14.

La începutul acestei săptămâni, școlarizarea în persoană și servirea mesei la restaurante au fost suspendate în centrul din sudul Chinei, Guangzhou – care a raportat joi 19 noi cazuri de virus, Unele cartiere din oraș rămân, de asemenea, supuse diferitelor măsuri de control.

Chiar și regiuni mai îndepărtate, cum ar fi Tibetul, au fost afectate, după ce la începutul acestei săptămâni au apărut imagini care arată proteste rare la scară largă împotriva măsurilor stricte de combatere a virusului “zero-Covid” în capitala regională Lhasa.

Orașul a fost închis timp de aproape trei luni în lupta împotriva virusului – joi, oficialii locali au declarat că au fost raportate opt noi cazuri de Covid în Lhasa.

Mai multe videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare au arătat sute de persoane demonstrând și ciocnindu-se cu poliția. Se spune că ar fi vorba în principal de muncitori migranți de etnie chineză Han. Un locuitor din Lhasa a confirmat pentru BBC că demonstrația a avut loc miercuri în oraș.

Deși sunt considerate focare relativ mici în alte părți ale lumii, China aderă la o politică strictă de “zero-Covidă”, prin care autoritățile încearcă să elimine focarele.

Aderarea la această politică are loc în ciuda oboselii și furiei tot mai mari a publicului din cauza închiderilor și a restricțiilor de călătorie. Ca urmare, economia țării a fost, de asemenea, afectată – PIB-ul a scăzut cu 2,6% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie față de trimestrul precedent.

 

citește și...