Cercetătorii au descoperit o mutație a coronavirusului provenită din Spania care s-a extins în restul Europei

30.10.2020, 13:14
Cercetătorii au descoperit o mutație a coronavirusului provenită din Spania care s-a extins în restul Europei
ercetătorii au descoperit o mutație a coronavirusului provenită din Spania care s-a extins în restul Europei

SARS-CoV-2 are sute de mutaţii, iar una dintre acestea, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania.

Cercetătorii au identificat o mutație a coronavirusului provenită din Spania care s-a extins în restul Europei , relatează Hotnews. Analizele realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice, au scos la iveală că noua tulpină virală provine din Spania şi s-a extins în ultimele luni în Europa şi în alte regiuni ale lumii.

Specialiștii au denumit această nouă mutaţie „20A.EU1”, iar analizele semnalează prezenţa acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Relaxarea restricțiilor de călătorie au facilitat răspândirea

Relaxarea restricţiilor de călătorie în vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus.

Potrivit specialiștilor, apariţia acestei mutaţii în Spania, în timpul lunilor de vară, ar putea fi corelată „cu un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol”, iar, ulterior, este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie şi în alte zeci de ţări europene.

Însă, nimic nu arată că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19.

Peste 6.000 de cazuri de coronavirus în țara noastră în ultima zi

Țara noastră a înregistrat joi, 29 octombrie 2020,  cel mai grav bilanț zilnic de coronavirus: 6.481 de cazuri raportate în ultimele 24 de ore. Bilanțul total al cazurilor de COVID-19 raportate de la începutul pandemiei este de 229.040. În ultima zi s-au înregistrat alte 83 de decese. Până joi, au decedat 6.764 de persoane diagnosticate cu COVID-19, relatează Hotnews.ro.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste pentru coronavirus. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore,

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane. De le debutul pandemiei, 163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

 

citește și...