Cele mai savuroase rețete pentru friptura de miel. Alege-o pe cea care ți se potrivește!

16.04.2020, 16:23
Cele mai savuroase rețete pentru friptura de miel. Alege-o pe cea care ți se potrivește!

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele multora dintre români de Paște. Iată cele mai savuroase rețete pentru o friptură fragedă și delicioasă. 

Cele mai savuroase rețete pentru friptura de miel. Alege-o pe cea care ți se potrivește!

Bogată în seleniu, carnea de miel este preferata multor români și nu lipsește de pe cele mai multe mese de Paște

Iată mai jos trei rețete delicioase, pentru ca friptura de miel să fie fragedă și plină de savoare. 

Friptură fragedă cu usturoi și rozmarin

Ingrediente:

  • 1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
  • cartofi noi
  • 6-7 caţei mari usturoi
  • 1 pahar mare vin alb
  • 1 cană de apa
  • 50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui
  • 2-3 crenguţe rozmarin
  • 2-3 crengute
  • măghiran proaspăt
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Spălam pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe sau feliuţe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem usturoiul. Ungem pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudram carnea cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran.

Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor şi întoarcem pulpa pe cealalata parte. O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine dar necurăţaţi, plus încă câteva ace de rozmarin şi maghiran.

Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tava şi lăsăm pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă că sosul din tavă să nu scadă iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduţă amestecată cu puţin vin.

Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul şi o putem servi.

Friptură de miel în stil italian 

Ingrediente:

  • 1 pulpă de miel cu os; 
  • 14 fileuri de anşoa; 
  • 5 căţei de usturoi; 
  • 4-5 crenguţe de rozmarin proaspăt; 
  • 4 linguri ulei de măsline; 
  • sucul de la o lămâie; 
  • 1 pahar de vin alb sec; 
  • sare şi piper.

Mod de preparare:

Se spală și se curăță pulpa de pieliţe şi excesul de grăsime, iar apoi se șterge cu un prosop uscat și se porționează. Căţeii de usturoi se curăță și se taie în patru pe lungime. Înţepaţi, cu ajutorul unui cuţit, pulpa de miel în 12-14 locuri. Introduceţi în fiecare înţepătură câte o bucată de usturoi înfăşurată într-un fileu de anşoa şi o crenguţă de rozmarin. Săraţi şi piperaţi pulpa, stopiţi-o cu ulei de măsline şi suc de lămâie, iar apoi înfăşuraţi-o în folie alimentară şi daţi-o la rece pentru minim 4 ore. Încingeţi cuptorul la 160 de grade. Stropiţi-o cu baiț pentru carne de miel şi turnaţi paharul de vin în tavă. Introduceţi pulpa la cuptor pentru 2 ore, stropind-o din când în când cu sucul din tavă, până se rumeneşte bine şi se pătrunde. Friptura de miel cu legume sau cartofi cu rozmarin la cuptor poate fi servită alături de o salată verde.

Friptură de miel gătită în marinată

Ingrediente:

  • 1 pulpă de miel
  • 1,5 l vin alb
  • sare
  • piper
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 crenguțe rozmarin proaspăt sau 2 linguri rozmarin uscat
  • 3 foi de dafin
  • 2 crenguțe mentă proaspătă sau 1 lingură mentă uscată
  • 3 crengute cimbru sau 1 lingură și jumătate cimbru uscat

Mod de preparare:

Carnea de miel se așază în tava în care se va găti și se toarnă peste ea uleiul și vinul. Căpățâna de usturoi nu se curăță și se taie în două pe de-a latul și se pune în tavă. Se pun deasupra cărnii mirodenile ramase și apoi se asezonează carnea în marinată cu sare și piper, de preferință proaspăt rășnite. Se pune tava cu carnea și marinata în frigider și se ține la rece peste noapte. Dacă nu aveți răgaz să o țineți o noapte întregă lăsați-o minim 4 ore la rece. Scoateți tava din frigider, completați cu apă până acoperiți carnea de miel total și băgați totul la cuptor până se pătrunde bine.

Foto: Shutterstock