Cele mai reci locuri din lume, cu temperaturi de -55C și urși polari

16.12.2022, 14:45

Cele mai friguroase locuri din lume, inclusiv Oymyakon, în Rusia, unde, din cauza permafrostului, elevii merg la școală pe o temperatură de -50 grade Celsius, precum și Astana, în Kazahstan. Oymyakon, Rusia este considerat în mare parte cel mai rece sat din lume. Astăzi, în mica așezare se înregistrează o temperatură incredibilă de -49C.

În Marea Britanie, vremea a fost geroasă în această săptămână, iar zăpada a acoperit o mare parte a țării.

Temperaturile au scăzut până la -5C vineriîn Londra, în timp ce în orașe precum Cardiff, Liverpool și Edinburgh se înregistrează în prezent o temperatură de aproximativ 0C, transmite dailystar.co.uk.

Cele mai reci locuri din lume, cu temperaturi de -55C și urși polari

Valul de frig a fost nedorit din cauza costurilor în creștere ale încălzirii. Cu toate acestea, Marea Britanie este departe de a fi cel mai friguros loc de pe Pământ în acest moment.

Această onoare îi revine lui Oymyakon, Rusia – considerat în mare parte cel mai rece sat din lume. Astăzi, în mica așezare se înregistrează o temperatură incredibilă de -49C.

Temperatura medie este de aproximativ -50C

În jur de 500 de oameni trăiesc în zonă, iar temperatura medie este de aproximativ -50C. Deși se pare că vremea mult peste limita înghețului ar face zona nelocuibilă, se pare că comunitatea funcționează foarte bine.

Elevii sunt încă așteptați să meargă la școală, cu excepția cazului în care temperatura devine mai rece de -55C. Permafrostul înseamnă că solul satului este acoperit de gheață – dar vara au parte de soare.

În timpul celor mai calde luni ale anului, iunie și iulie, Oymyakon are de obicei 10C și peste, dar se scufundă din nou sub 0C din septembrie până în mai. Cea mai caldă lună pe care au văzut-o vreodată sătenii a înregistrat o temperatură medie de 18C în 2010.

Din fericire, în ciuda temperaturilor șocante, regiunea este uscată, astfel că nu prea plouă sau ninge. De obicei, vizitatorii pot ajunge la Oymyakon cu avionul, cel mai apropiat aeroport fiind Ust-Nera, care se află totuși la 14 ore de mers cu mașina. Cu toate acestea, FCDO le recomandă britanicilor să nu meargă în Rusia în niciun caz în prezent.

Dar, dacă vă interesează să mergeți în locuințe umane reci ca gheața, atunci există și alte opțiuni.

Locul întâi în topul celor mai reci locuri din lume

Astana, în Kazahstan, concurează deseori pentru locul întâi în topul celor mai reci locuri din lume. TripSavvy notează că orașul modern a înregistrat uneori temperaturi scăzute majore de -51,5C.

Dar, media lunară în ianuarie este de -14,2C, ceea ce înseamnă că nu este aproape de întinderile lungi de iarnă rece ca gheața din Oymyakon.

Totuși, Astana este mult mai ușor de vizitat și se clasează în mod regulat ca unul dintre cele mai reci orașe din lume. Orașul este capitala Kazahstanului și, prin urmare, puteți zbura până la Aeroportul Internațional Nursultan Nazarbaiev. Astana are o populație de mai bine de 1 milion de locuitori și există o mulțime de clădiri și arhitectură futuristă pe care să le admirați.

Un alt loc incredibil de friguros pe care îl puteți vizita este Longyearbyen, în Svalbard. Orașul este, din punct de vedere tehnic, o parte a Norvegiei, dar se află pe o insulă în Oceanul Arctic – la jumătatea distanței dintre nordul Norvegiei și Polul Nord. Svalbard experimentează atât soarele de la miezul nopții în timpul verii, cât și lunga noapte polară în timpul iernii, deoarece este cea mai nordică așezare din lume.

Temperatura medie în decembrie în Longyearbyen este de aproximativ -14C. Vizitarea poate fi complicată și costisitoare, dar există hoteluri în Svalbard.

Printre acestea se numără Basecamp Hotel, Svalbard Hotell și Funken Lodge, toate în Longyearbyen.

Dacă alegeți să vizitați, ați putea vedea priveliști incredibile, cum ar fi aurora boreală, ghețari, fiorduri și chiar urși polari rătăcitori care se apropie de pub-ul local.

citește și...