Cel mai vârstnic absolvent de studii universitare din Italia a doborât din nou recordul. A absolvit masterul la 98 de ani

20.07.2022, 15:09

Giuseppe Paternò, născut la Palermo în 1923, este cel mai vârstnic absolvent din Italia: mai întâi, o diplomă de trei ani în istorie și filosofie în iulie 2020, cu o teză despre locurile sufletului. Acum, masterandul a obținut o diplomă în Științe filosofice cu teza “Locke, Kierkegaard, Heidegger și opiniile lor despre creștinism”. El zâmbește după această piatră de hotar: “Vârsta nu este o limită, dacă există un interes pentru cunoaștere se merge mai departe”.

În viață, niciodată nu este prea târziu pentru nimic. Și o dovedește, încă o dată, Giuseppe Paternò, bunicul care nu încetează să studieze și să uimească. Astăzi, la vârsta de 99 de ani, a fost proclamat Maestru în Științe Filosofice cu 110 cum laude, discutând despre teza sa “Locke/ Kierkegaard/ Heidegger și viziunile lor asupra creștinismului”.

În iulie 2020, Paternò devenise cel mai vârstnic absolvent din Italia, la 97 de ani, finalizând cursul de Istorie și Filosofie, tot cu acea ocazie cu note maxime.

Cel mai vârstnic absolvent de studii universitare din Italia în 2020

“După trei ani de licență, în iulie 2020”, a scris fiul său Ninni Paternò într-o postare pe Facebook, “o piatră de hotar care se adaugă și completează traseul de studii, dar nu și de angajamente care îl vede angajat în proiectul noului roman “Istoria băieților din Via Papireto, o călătorie de o sută de ani în Palermo”, unde își va prezenta cele două teze de licență, cea din 2020 despre locurile sufletului și cea din 2022″.

Nu are în plan să se odihnească şi doreşte să scrie un roman la vechea sa maşină de scris.

Cine este Giuseppe Paternò

Născut în 1923, Giuseppe Paternò are aproape 100 de ani, doi copii, patru nepoți și încă mai are dorința de a învăța a unui tânăr de 20 de ani. Astfel, după încă doi ani de studii la Universitatea din Palermo, a absolvit Facultatea de Studii Filosofice și Istorice. După cei trei ani de studii, a absolvit și un masterat.

A terminat diploma de trei ani perfect la timp și cu note excelente, cu o medie de 29,80. Acum și masteratul cu toate cele 30 cum laude. Rezultatul final a fost de 110 cu mențiune. Nici măcar pandemia și izolarea nu l-au încetinit. De data aceasta, discuția a avut loc în prezența.

Giuseppe Paternò a locuit în piața populară Capo din Palermo. O familie săracă, cu șapte frați și surori. În ciuda notelor sale strălucitoare, tatăl său a decis că trebuie să meargă la muncă. Nu are liceu și nici universitate. S-a angajat imediat ca curier și apoi la căile ferate. Abia la vârsta de 30 de ani, Giuseppe, ca outsider, a reușit să obțină diploma de topograf la școala serală. Apoi și-a cultivat pasiunea pentru scris și chiar a publicat o carte. Datorită unui filozof pe care l-a întâlnit la Chianciano, a început să studieze filozofia. În 1984 a ieșit la pensie și de atunci nu a încetat să citească și să studieze. Iar astăzi își încununează în sfârșit studiile.

 

citește și...