Ce spune Traian Băsescu despre coronavirus: ‘Nu suntem pregătiți pentru o epidemie. Aș închide metroul’

09.03.2020, 17:21
Ce spune Traian Băsescu despre coronavirus: 'Nu suntem pregătiți pentru o epidemie. Aș închide metroul'
Ce spune Traian Băsescu despre coronavirus: 'Nu suntem pregătiți pentru o epidemie. Aș închide metroul'

Coronavirusul pune stăpânire pe România! Autoritățile au decis abia acum să ia măsuri drastice pentru ca virusul ucigaș din China să nu se răspândească tot mai mult la noi în țară. Până în acest moment au fost diagnosticați 15 români cu coronavirus.

Ce spune Traian Băsescu despre coronavirus: ‘Nu suntem pregătiți pentru o epidemie. Aș închide metroul’

Într-o intervenție la Digi24, luni (9 martie), Traian Băsescu a transmis un mesaj dur la adresa autorităților din România, care se luptă să țină în frâu răspândirea coronavirusului.

Fostul președinte a precizat că măsurile luate sunt slabe și târzii, iar cea mai bună soluție pentru evitarea epidemiei de coronavirus în România ar fi închiderea metroului.

‘În astfel de situații se acționează extrem de ferm de la început. Avem mii, dacă nu zeci de mii, care au revenit în țară din Italia și acest lucru a fost tratat în primă fază cu deplină neglijență. Vom avea o epidemie în circa două luni, urmare a ezitărilor din primă fază. Și Spania se pare că vine destul de puternic din urmă. 

Aș fi închis școlile imediat. Sper să o facă măcar acum, pentru că două săptămâni nu-i nicio nenorocire. O să spun un lucru care o să scoată pe toată lumea din sărite: aș închide metroul! Deplasările să se facă individual, fiecare cu mașinuța lui, cu o trotinetă electrică. Metroul e locul ideal de transmitere a virusului. Categoric nu suntem pregătiți pentru o epidemie de coronavirus’, a spus Traian Băsescu, la Digi24.

În plus, Traian Băsescu a ținut să vorbească și despre decizia secretarului de stat Raed Arafat de a anula evenimentele cu mai mult de 1.000 de persoane.

‘Ce mi-e o adunare de 1.000 de persoane, ce mi-e o adunare de 5.000, ca în Franța? Și una și alta sunt măsuri nepotrivite. Nu ai voie să mai accepți adunări publice în care sunt mai mult de doi oameni, dacă vrei să ai o acțiune de prevenție eficientă. Sigur, toate astea trebuiau luate de la început. 

„Totul trebuie închis. Este adevărat că o carantină este o măsură extrem de dură, poate cea mai dură pe timp de pace, dar dacă are efecte economice și politice negative în fază inițială, la sfârșit ori populația va înțelege că s-a evitat o extindere a bolii, ori că guvernul a făcut ce trebuie și zeci de mii de oameni au scăpat sănătoși’, a mai adăugat fostul președinte.

 

citește și...