Ce s-a decis în legătură cu vaccinul românesc împotriva coronavirusului

27.05.2020, 21:57
Ce s-a decis în legătură cu vaccinul românesc împotriva coronavirusului
Bilanțul total al victimelor a ajuns la 1.227

Țara noastră încearcă din răsputeri să dezvolte un vaccin împotriva coronavirusului, însă procesul va fi unul lung.

În urmă cu câteva zile, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, mărturisea că România va putea să aibă acces la vaccinul anti-COVID-19 printr-un mecanism european de cooperare.

Vestea bună este că Institutul Cantacuzino, împreună cu cercetătorii de la OncoGen, au anunțat parteneriatul pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin și la noi.

România încearcă dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului

Acest parteneriat presupune crearea unui vaccin împotriva virusului din China. Potrivit celor de la OncoGen, produsul va fi administrat intranazal fie sub formă de picături, sau prin pulverizare. Bilanțul total al victimelor a ajuns la 1.227, miercuri seară, 27 mai.

‘Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino. Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen’, au anunțat reprezentanții OncoGen, notează hotnews.ro.

Parteneriatul a fost posibil în urma unei competiții organizate de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2.

Ce presupune parteneriatul

‘Susținem dezvoltarea cercetării medicale și creșterea competitivității României. Avem încredere în cercetătorii români și în capacitatea lor de a schimba România în bine. Suma se ridica la 3,5 milioane RON și ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de Guvernul Britanic. 

Administrarea unui vaccin se poate face: fie prin injecție, fie intranazal, fie prin piele (skin patch). Noi am ales această metodă, intranazală, luând în considerare felul în care virusul SARS-nCoV-2 pătrunde în corpul uman’, au mai transmis reprezentanții OncoGen din Timișoara, printr-un mesaj pe Facebook.

Șeful OncoGen, Virgil Păunescu, este anchetat după ce s-a autovaccinat cu vaccinul neomologat pentru a observa efectele acestuia.

‘Mi-am administrat vaccinul pe care am anunțat că l-am pus la punct încă din luna februarie. Între timp am primit substanțele, proteinele care compun acest vaccin, și pentru că vrem să colaborăm, și vom colabora cu Institutul Cantacuzino ne-am gândit să îl facem cât mai simplu posibil. Se administrează sub formă de aerosol sau de picături. Eu mi-am administrat picături intranazale într-o soluție de vitamina A’, declara Virgil Păunescu, scrie Digi24.

citește și...