Ce persoane vor fi nevoite să completeze în continuare declarația pe proprie răspundere
Autoritățile au decis să reintroducă declarația pe propria răspundere! Aceasta va fi valabilă doar pentru persoanele care se întorc din străinătate. Astfel, cei care revin în România vor completat un formular la sosirea pe aeroport.
Este bine de știut că această declarație pe propria răspundere (epidemiologică) nu trebuie confundată cu cea care a fost introdusă în perioada stării de urgență.
S-a reintrodus declarația pe proprie răspundere
În plus, declarația se poate completa și online și este deja valabilă pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, din București, dar și pe Aeroportul Internațional Sibiu.
În declarație trebuie trecute datele persoanele, precum și adresa domiciliului în care persoana respectivă va sta în izolare timp de 14 zile. Acest lucru este valabil pentru persoane care se întorc din state cu risc crescut de coronavirus. Iată cum poți completa declarația:
1. Se accesează adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet din Terminalul Sosiri de la aeroportul respectiv;
2. Se completează datele solicitate de aplicație și se validează, apoi se trimite formularul;
3. Este important să se menționeze adresa de izolare sau să se indice adresa de izolare cu adresa de domiciliu;
4. Ulterior, se generează un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicație;
5. Se tipărește declarația sau se scanează codul QR la ghișeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri și se ridică declarația de acolo;
6. Declarația se prezintă la ghișeele DSP.
Ce persoane vor intra în carantină sau izolare
De asemenea, Raed Arafat a vorbit și despre proiectul de lege în acord cu Curtea Constituțională, care prevede termenii de carantină și izolare. În plus, secretarul de stat a spus care sunt persoanele care trebuie să se conformeze acestor măsuri.
‘Am încercat să fim cât mai clari în termeni. Termenul carantina persoanelor are o definiție foarte asemănătoare celei din Regulamentul Internațional Sanitar. Ea reprezintă o măsură a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliul sau în locația declarată de persoana carantinată’, a declarat Arafat.
‘Termenul de izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, cu o boală infecto-contagioasă sau ale persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.
Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului. Vorbim de internarea pacientului la spital, de internarea într-o unitate care aparține spitalului sau, în cazul în care capacitatea este depășită total și condițiile permit sau boala permite, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu. Aceasta (n.r. izolarea la domiciliu) este o excepție și se aplică doar când se va ajunge la o capacitate maximă’, a mai adăugat el.