Ce obișnuia să facă Nicolae Ceaușescu de ziua lui de naștere!

26.01.2020, 14:41
Ce obișnuia să facă Nicolae Ceaușescu de ziua lui de naștere!
Sursa foto: Profimedia

Fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, s-a născut pe 23 ianuarie 1918, la Scornicești, însă în certificatul de naștere era trecută data de 26 ianuarie.

Anul acesta, fostul conducător al României ar fi împlinit 102 ani. La mormântul lui de la Cimitirul Ghencea, zeci de persoane au venit să îi aducă un omagiu și au aprins o lumânare. Pe una dintre coroanele depuse la cimitir era scris: ‘Ceaușescu a fost un erou!’

Ce obișnuia să facă Nicolae Ceaușescu de ziua lui de naștere!

Invitații fostului lider comunist îi ofereau cadouri impresionante, printre care tablouri valoroase, canapele sau covoare. Însă lui Nicolae Ceaușescu nu îi plăceau toate cadourile pe care erau inscripționate mesaje cu ‘Să ne trăiți, tovarășe Nicolae Ceaușescu’. 

Arhitectul său, Camil Roguschi, a povestit că strângea toate cadourile lui Ceaușescu în depozitele din strada Molière. Mai mult de atât, Ceaușescu dădea ordin dinainte ce cadouri să i se pregătească.

‘Erau fotolii, canapele – disparate –, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu. Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model.

Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el’, a mărturisit bărbatul.

Ziua de naștere reală a lui Nicolae Ceauseșcu era 23 ianuarie 1918. Bătrânii povestesc că atunci când dictatorul a venit pe lume, tatăl lui a mers la bar să sărbătorească.

Timp de 3 zile a chefuit bărbatul, iar la Primărie a ajuns abia pe 26 ianuarie. De altfel, pe 26 ianuarie se intona imnul în toate școlile din România. Elevii citeau chiar și poezii în cinstea fostului lider comunist.

citește și...