Ce condiții ar trebui să respecte magazinele după redeschiderea mall-urilor. Explicația lui Alexandru Rafila

10.06.2020, 09:00
Ce condiții ar trebui să respecte magazinele după redeschiderea mall-urilor. Explicația lui Alexandru Rafila
Ce condiții ar trebui să respecte magazinele după redeschiderea mall-urilor. Explicația lui Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre decizia de redeschidere a mall-urilor în România după data de 15 iunie. Acesta a explicat că magazinele trebuie să respecte anumit reguli pentru a se evita aglomerația.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți că după data de 15 iunie este posibilă redeschiderea mall-urilor.

Alexandru Rafila a comentat despre această măsură de relaxare la Digi 24. Specialistul este de părere că măsura este una rațională, însă a precizat că magazinele trebuie să respecte anumite condiții sticte.

“Din punctul meu de vedere este o măsură rațională pentru că eu, dacă am în mall deschis un supermarket alimentar foarte mare, unde merge foarte multă lume, nu cred că este un risc suplimentar dacă acele persoane se duc în magazine care au și alt profil. Nu are niciun fel de legătură, cu o singură condiție: ca acele magazine care au alt profil să verifice încât numărul de persoane prezente într-un anumit moment într-un spațiu limitat să nu exceadă dimensiunea acelui spațiu.

Să ai circa 4 metri pătrați pentru fiecare persoană care intră în magazin și să scrie pe ușă: mărimea magazinului permite accesul simultan a unui număr de 10 persoane. Oamenii poartă mască, sunt la distanță și eventual au acces la un dezinfectant pentru mâini”, a afirmat acesta.

”Aglomerația produce transmiterea bolii”

Alexandru Rafila a menționat că este foarte important să se evite aglomerația, pentru că aceasta produce transmiterea virusului.

”Zona de restaurante este una foarte aglomerată. Ea e aglomerată în două locuri: acolo de unde se ia mâncarea și unde se consumă mâncarea. E greu să extrapolezi un mall unui spațiu deschis, dar părerea mea este că cineva care vrea să-și procure mâncare o poate lua takeaway și să o consume în afară. Mai mult, și în afara mall-ului se pot organiza, de către cei care administrează acel mall, spații asemănătoarea teraselor, controlate din punct de vedere al aglomerației. Aglomerația produce transmiterea bolii, deci e vorba de evitarea aglomerației”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

citește și...