Ce a spus președintele României, Klaus Iohannis, când a fost întrebat dacă se impune carantinarea Bucureștiului
Președintele României a fost întrebat dacă se impune carantina în Capitrală, după ce mai multe localități din județul Ilfov au intrat în carantină din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus.
Întrebat duminică dacă se impune carantinarea Bucureștiului în următoarele săptămâni, Klaus Iohannis a răspuns: „Vedeți, carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate”.
Liderul de la Cotroceni a afirmat că acolo unde au fost luate măsuri de carantinare au început să se vadă rezultatele. „Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară. Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil. De aceea experții recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune carantinarea”, a mai spus președintele României, potrivit Digi24.
Alte șase localități din Ilfov au intrat în carantină de sâmbătă seara
Raed Arafat a semnat ordinul prin care încă șase localități din județul Ilfov au intrat în carantină începând de sâmbătă, ora 22.00. Este vorba despre Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești-Leordeni.
Amintim că Ciorogârla, Clinceni, Berceni, Chiajna și Bragadiru sunt localitățile din județul Ilfov care se aflau deja în carantină. Mogoșoaia este localitatea de lângă București cu cea mai mare rată de infectare raportat la mia de locuitori – 11,39 – urmată de Bragadiru – 11,39 și Clinceni – 11,24.
În localitățile aflate în carantină, circulația și staționarea în spațiile publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.
418.645 de cazuri de COVID-19 în România
Alte 5.837 de cazuri de coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore. Bilanțul a ajuns la 418.645 de îmbolnăviri, notează Hotnews. În ultima zi au murit alte 131 de persoane cu COVID-19, fiind depășit pragul de 10.000 de decese de la debutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.492. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.898.743 teste pentru coronavirus. Dintre acestea, 20.790 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.258 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.532 la cerere.
Pe teritoriul României, 47.525 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.587 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 74.922 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 15 persoane.De la debutul pandemiei, 295.148 de pacienți au fost declarați vindecați.