Când scăpăm de valul patru al pandemiei de coronavirus. Raed Arafat: “Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou”

23.10.2021, 12:38
Când scăpăm de valul patru al pandemiei de coronavirus. Raed Arafat: Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou
Când scăpăm de valul patru al pandemiei de coronavirus. Raed Arafat: "Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou"

Raed Arafat, șeful Depratamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat că valul patreu al pandemiei de coronavirus din țara noastră vamai dura, iar atunci când se va ajunge la un platou nu va fi o scădere rapidă a numărului de cazuri de COVID-19. “Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou”, a declarat acesta.

Săptămâna viitoare se va afla dacă România este pe platou în privinţa infectărilor cu COVID-19, a afirmat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la Digi24.

“Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere. Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000”, a spus el.

Când scăpăm de valul patru al pandemiei de coronavirus. Raed Arafat: ”S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie”

”S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare. (…) Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”, a explicat Raed Arafat.

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că nu știe dacă valul patru al pandemiei de coronavirus este ș ultimul. “Nu se știe. Anglia are o variantă nouă, dar se pare că englezii încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informații, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe și să aibă mutații, cu cât situația este necontrolată, cu atât riscul de apariție de mutații și de variante noi este mai mare. Pentru asta trebuie pe plan mondial să se ajungă la o vaccinare într-un număr foarte mare. Pe plan mondial vaccinarea e mai mare ca în România. Vorbim pe plan mondial de 45% și în România de 30 și ceva la sută. Media europeană e mai mare e mai mare decât media mondială. Cu cât se vaccinează mai mulți, cu atât apariția de mutații este mai mică”, a spus acesta.

citește și...