Camera de tortură rusă a fost găsită cu “urme de unghii” în care ucrainenii și-au numărat zilele în iad

18.11.2022, 15:23

Forțele ruse au lăsat în urmă mai multe camere de tortură atunci când au fugit din Kherson, iar ultima descoperire înfiorătoare arată cum își numărau zilele deținuții. “În primele cinci sau șase zile mă băteau. Noaptea nu mă lăsau să dorm. La fiecare două ore veneau în celula mea și mă forțau să mă ridic și să-mi spun numele”, a spus el.

Anchetatorii ucraineni au descoperit o “cameră de tortură” lăsată în urmă de forțele rusești ale lui Vladimir Putin după ce acestea s-au retras din Kherson.

Denis Monastyrsky, ministrul ucrainean de Interne, a declarat că până acum au fost găsite 63 de cadavre care prezintă semne clare de tortură în regiunea eliberată, transmite dailystar.co.uk.

Măști de gaz și urme de unghii pe pereți

Printre descoperirile înfiorătoare din camera de tortură – cea mai recentă dintre multele descoperite în ultimele luni – se numără măști de gaz și urme de unghii pe pereți, unde deținuții își numărau zilele în iad.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat astăzi (joi, 17 noiembrie) că oamenii lui Putin au ținut rezidenții în “condiții inumane”, dar că “patrioții locali… au refuzat să coopereze cu inamicul”.

“M-am gândit să mă sinucid”

“Locuitorii din Kherson au fost interogați și torturați cu brutalitate”, se arată în declarație.

“În timpul inspecției, ofițerii de poliție au găsit obiecte care indică în mod direct semne de tortură. În prezent, se desfășoară măsuri de investigare și operaționale pentru a documenta toate crimele ocupanților, a identifica vinovații și a-i aduce în fața justiției”.

Un mesaj scris pe un perete de un deținut spunea: “Rugați-vă la Dumnezeu pentru noi. Doamne, dă-ne putere. Doamne, salvează-ne și protejează-ne”.

Au existat, de asemenea, dovezi că soldații ruși au încercat să elimine dovezile de tortură înainte de retragerea lor umilitoare din Kherson în fața unei contraofensive ucrainene majore.

Detaliind ororile pe care le-au lăsat în urmă, Monastyrsky a spus: “Au fost descoperite 11 locuri de încarcerare, dintre care patru prezintă semne că ar fi fost camere de tortură.

“Dar trebuie să înțelegem că cercetările abia au început, așa că vor fi descoperite mult mai multe camere de tortură și locuri de înmormântare”.

Anatoly Stotsky, în vârstă de 50 de ani, membru al forțelor de apărare teritorială ale Ucrainei, a vorbit deschis despre torturile îngrozitoare la care a fost supus de către forțele ruse și pro-ruse în Kherson.

“M-am gândit să mă sinucid”, a declarat Stotsky pentru AFP. “Dar gândul la familia mea mi-a dat puterea morală de a îndura totul”.

El a spus că a fost arestat de două ori și reținut timp de săptămâni întregi, unde a fost legat, bătut și electrocutat.

“În primele cinci sau șase zile mă băteau. Noaptea nu mă lăsau să dorm. La fiecare două ore veneau în celula mea și mă forțau să mă ridic și să-mi spun numele”, a spus el.

“Când m-am întors acasă, eram complet albastru, eram plin de vânătăi”.

 

citește și...