Bolnavii asimptomatici nu-i pot pot infecta pe cei din jur. Ce spune un specialist român

02.06.2020, 11:11
Bolnavii asimptomatici nu-i pot pot infecta pe cei din jur. Ce spune un specialist român
Bolnavii asimptomatici nu-i pot pot infecta pe cei din jur. Ce spun specialiștii români

Cercetătorii chinezi care au reușit să demonstreze că persoanele care au coronavirus, dar sunt asimptomatice, nu transmit mai departe virusul. Testul a fost făcut pe 455 de pacienți sănătoși care au fost puși în contact cu o persoană bolnavă.

Un studiu recent scoate la iveală că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe.

Medicul Adrian Marinescu și-a spus părerea în acest sens.

”În momentul în care există un contact prelungit așa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populație, atunci când mergem la terase sau la supermarket, sau în altă parte, riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea ce schimbă mult datele problemei, pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică și ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit față de ceea ce știam până acum”, a afirmat medicul infecționist Adrian Marinescu, potrivit Mediafax.

”Cei mai mulți au avut fome asimptomatice”

Adrian Marinescu a explicat și ce schimbări aduce studiul respectiv.

”Acest studiu ar putea schimba 3 elemente în plan practic: persoanele diagnosticate, dar asimptomatice, cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie intenate. În al doilea rând, nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieșim din casă și venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome, pot să transmită, eiscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbește de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală.

Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticați, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulți au avut forme asimptomatice. Studiul de față cumva ne liniștește și ne putem gândi că persoana asimptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnit cu diverse ocazii”, a mai spus Adrian Marinescu, citat de sursa mai sus-menționată.

citește și...