Bolnavă și disperată, o mamă ucraineană își caută unicul fiu încarcerat: “Unde este? Aș merge până la capătul pământului ca să aflu”

26.11.2022, 19:01
Bolnavă și disperată, o mamă ucraineană își caută unicul fiu încarcerat: Unde este? Aș merge până la capătul pământului ca să aflu
FILE PHOTO: Anna Voskoboinik holds up a picture of her son, who she says was arrested by Russian occupation forces three months ago in the city, in Kherson, Ukraine November 17, 2022. REUTERS/Tom Balmforth

Peste 15.000 de persoane au fost date dispărute de la începutul războiului. Nu se știe câți dintre ei sunt încă în viață, câți dintre ei ar putea fi deținuți în Rusia sau dacă sunt îngropați undeva. “Unde este acum? Nu știu. Aș merge până la capătul pământului pentru a afla. El este singurul meu fiu. Era mereu prin preajmă. Acum…”, spune femeia cu lacrimi în ochi.

Familiile și părinții celor dispăruți trăiesc clipe de coșmar, dar încă mai speră să își țină din nou copiii în brațe.

Acesta este cazul Annei Voskoboinik, o femeie care a rămas într-un scaun cu rotile după ce i-a fost amputat piciorul, transmite reuters.com.

Bolnavă și disperată, o mamă ucraineană își caută unicul fiu încarcerat

Bătrână și bolnavă, ea nu știe unde se află fiul ei Oleksii, în vârstă de 38 de ani.

Fiul ei era soldat și a fost reținut de ofițerii ruși la un punct de control din Herson în urmă cu trei luni. De atunci, femeia așteaptă să se reîntâlnească cu singurul ei fiu.

“Aș merge până la capătul pământului ca să aflu”

De atunci, trupele rusești s-au retras din oraș și, odată cu ele, și fiul sărmanei bătrâne.

“Unde este acum? Nu știu. Aș merge până la capătul pământului pentru a afla. El este singurul meu fiu. Era mereu prin preajmă. Acum…”, spune femeia cu lacrimi în ochi.

În zone precum Herson, este dificil să se obțină informații despre cei dispăruți, deoarece comunicațiile nu sunt complet restabilite, iar zona este plină de mine, potrivit Skynews.com.

“Neoficial, ar putea fi mii”

“Avem o problemă foarte mare de comunicare, în special în zonele rurale”, a declarat Volodimir Zdanov, care se ocupă de cazurile de persoane dispărute în Herson.

“Numai în Herson, peste 900 de persoane au fost înregistrate ca fiind răpite sau dispărute, potrivit biroului procurorului regional.

Printre cei dispăruți se numără politicieni, preoți și cetățeni obișnuiți, dar dintre aceștia, doar 480 au fost eliberați. Aproape 400 de civili au fost uciși în regiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Anastasia Vesilovskaia.

Cel mai înspăimântător lucru este că ar putea fi un număr mult mai mare, spune Volodimir Zdanov.

“Neoficial, ar putea fi chiar mii, dacă includem și morții… Pur și simplu nu putem determina numărul. Când teritoriul va fi complet eliberat, vom putea ști cu exactitate”, a spus el.

 

citește și...