Bill Gates avertizează că vor veni pandemii mai grave decât cea actuală

20.01.2022, 17:57
Bill Gates avertizează că vor veni pandemii mai grave decât cea actuală

Bill Gates a avertizat că lumea se confruntă cu viitoare pandemii mult mai grave decât COVID-19. „Am putea intra în cea mai gravă parte a pandemiei. Omicron se răspândește mai repede decât orice alt virus din istorie”. El a făcut această afirmație în contextul în care, la nivel mondial, doar națiunile bogate își permit tratamente medicale în astfel de situații.

Gates le cere țărilor importante să contribuie cu miliarde de dolari pentru a se pregăti pentru următoarea epidemie globală. Miliardarul a transmis că în timp ce variantele Delta și Omicron ale coronavirusului au fost cele mai transmisibile de până acum, lumea se va confrunta în viitor cu o pandemie mult mai gravă, ce va provoca o rată mai mare de decese în întreaga lume, scrie Financial Times.

„Când vine vorba de a cheltui miliarde pentru a salva trilioane în daune economice și zeci de milioane de vieți, aș spune că este o poliță de asigurare destul de bună”, a spus Gates, observând că eforturile aparent uriașe în prevenție ar putea scuti daune mult mai mari după explozia unei noi pandemii.

Prioritățile lumii sunt, de multe, „ciudate”

Fundația CEO-ului Microsoft împreună cu fosta sa soție Melinda, Fundația Bill & Melinda Gates, a făcut echipă cu Wellcome Trust din Marea Britanie pentru a dona 300 de milioane de dolari Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei, care finanțează proiecte independente de cercetare pentru a dezvolta vaccinuri împotriva bolilor infecțioase emergente.

Bill Gates este de părere că prioritățile lumii sunt, de multe, „ciudate” și a observat că revine în sarcina filantropilor și a guvernelor bogate să se ocupe de inechitățile cauzate de accesul la vaccin.

Sunt necesare mai multe eforturi pentru a crește proviziile pentru vaccinarea lumii

Fondatorul Microsoft a adăugat că o mare parte din inovația de pregătire pentru o viitoare pandemie ar putea fi, de asemenea, utilă în abordarea problemelor de sănătate globale existente, cum ar fi prin crearea unui vaccin pentru HIV și a unor vaccinuri mai bune pentru tuberculoză și malarie.

Gates a spus că doi dintre cei mai mari finanțatori ai dezvoltării vaccinurilor în timpul pandemiei de Covid-19, CEPI și guvernul SUA, au fost „curajoși” când a venit vorba de a investi în potențiale vaccinuri. Cu toate acestea, el a recunoscut că sunt necesare mai multe eforturi pentru a crește proviziile pentru vaccinarea lumii.

„Acele investiții riscante sunt cele care au făcut ca lucrurile să se miște. Deci a existat un beneficiu global imens. Suntem cu toții mult mai deștepți acum. Și avem nevoie de mai multă putere și de mai multă pregatire pentru data viitoare”, a precizat Bill Gates, potrivit sursei citate.

 

citește și...