Avatar 2, catalogat drept “oribil și rasist”, în timp ce telespectatorii fac apel la boicot din cauza complotului “lipsit de ton”

26.12.2022, 19:41

Spectatorii din Avatar 2: Calea apelor au părăsit cinematografele după ce s-au enervat din cauza intrigii “lipsite de ton” și a modului “oribil și rasist” în care regizorul James Cameron a tratat culturile indigene. “Alăturați-vă nativilor și altor grupuri indigene din întreaga lume în boicotarea acestui film oribil și rasist”.

Avatar 2: Way of Water a fost supus unor apeluri la boicot din cauza intrigii “fără ton” și a modului în care a fost tratată, după cum se spune, cultura indigenilor.

Fanii au afirmat că filmul hollywoodian prezintă “însușirea” culturilor indigene, în timp ce suntem întâmpinați din nou în lumea Pandora și în locuitorii ei cu pielea albastră, Na’vi, care ne-au fost prezentați pentru prima dată în 2009, transmite dailystar.co.uk.

Avatar 2, catalogat drept “oribil și rasist”

Ambele filme Avatar s-au confruntat cu critici pentru că par să combine aspecte ale culturilor indigene, în timp ce în rolurile Na’vi au fost distribuiți actori albi sau non-indigeni.

Influențatorul nativ american și copreședinte al Indigenous Pride LA, Yuè Begay, a propus public un boicot al filmului Way of Water.

“Nu vă uitați la Avatar: Calea apei”

“Alăturați-vă nativilor și altor grupuri indigene din întreaga lume în boicotarea acestui film oribil și rasist”.

Aceștia au continuat: “Culturile noastre au fost însușite într-un mod dăunător pentru a satisface complexul de salvator al unor oameni [albi]. Gata cu Blueface! Poporul Lakota este puternic!”

Un fan s-a alăturat discursului, scriind: “Hei voi toți, Avatar este groaznic. Rasist, clișeu, o jumătate de complot, dar totuși plin de găuri și de fire care atârnă, și cu totul prea lung.”

Regizorul James Cameron a fost criticat pentru comentariile sale făcute în 2010, când a părut să sugereze că triburile nativilor americani ar fi trebuit să “lupte mai mult” împotriva genocidului.

El a declarat pentru The Guardian: “M-am simțit ca și cum m-aș fi întors cu 130 de ani în urmă în timp, urmărind ce ar fi putut spune Lakota Sioux într-un moment în care erau împinși și uciși și li se cerea să se deplaseze și să primească o formă de compensație”.

James a continuat să explice că aceasta a fost, de asemenea, “forța sa motrice” pentru filmele Avatar.

“Aceasta a fost o forță motrice pentru mine în scrierea filmului Avatar – nu m-am putut abține să nu mă gândesc că dacă ei [siouxii Lakota] ar fi avut o fereastră în timp și ar fi putut vedea viitorul… pentru că erau fără speranță și erau o societate fără ieșire – ceea ce se întâmplă acum – ar fi luptat mult mai mult”, a spus el.

 

citește și...