Atenție, români: se vinde carne de câine în loc de carne de miel! Cum poți afla dacă ai cumpărat ce trebuie și unde a fost descoperită escrocheria

22.04.2022, 14:36
Atenție, români: se vinde carne de câine în loc de carne de miel! Cum poți afla dacă ai cumpărat ce trebuie și unde a fost descoperită escrocheria

Situație șocantă la Vaslui. Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit mai mulți comercianți care vindeau animale moarte și tranșate sau chiar carne de câine în loc de carne de miel sau oaie. Cum poți afla dacă ai cumpărat ce trebuie.

Comercianții din piețele din Vaslui aplică metode de înșelătorie și înlocuiesc carnea de miel cu cea de câine sau de oaie.  Inspectorii spun astfel că ar fi descoperit, zilele trecute. în piețe vânzări de carne de câine tranșată în așa fel încât să pară miel.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui atrage atenţia că a depistat mai multe cazuri în care comercianţii vindeau carne de câine în loc de carne de miel sau oaie.

Ce au transmis inspectorii sanitari veterinari

“Siguranţa alimentară a populaţiei este o preocupare constantă a Autorităţii. Cu atât mai mult, în acestă perioadă, majoritatea acţiunilor instituţiei s-au concentrat pe acest obiectiv, iar controalele inspectorilor noştri, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost intensificate”, spune medicul veterinar Ponea Mihai, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Inspectorii sanitari veterinari au verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare la nivelul piețelor agro-alimentare, abatoarelor și centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală si non-animală, unitățile de comercializare cu amănuntul, precum și în unitățile de alimentație publică / catering cu livrare la domiciliu.

Ce recomandă inspectorii sanitari veterinari

Totodată, la nivelul tuturor abatoarelor si  centrelor de sacrificare temporară a mieilor, inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, au efectuat supravegherea funcționării si expertiza sanitară veterinară a cărnii si organelor, au verificat starea de sănătate, condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, modul de gestionare si distrugere a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) rezultate din activitatea de sacrificare.

Inspectorii îi îndeamnă pe oameni să cumpere carne din spații special amenajate, iar ca aceasta să aibă ștampila de control sanitar-veterinar și să aibă organele și capul nedetașate.

„În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe”, au explicat reprezentanții DSVSA, scrie Vremea Nouă.

Până în acest moment nu au fost comunicate sancțiunile date împotriva acestor vânzători.

citește și...